Guvernul japonez a demisionat în vederea unei remanieri

Guvernul japonez a demisionat luni în cadrul unei vaste remanieri prevăzute de premierul Yoshihiko Noda, înaintea alegerilor legislative anticipate şi în plin conflict diplomatic cu China, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

829 afișări
Imaginea articolului Guvernul japonez a demisionat în vederea unei remanieri

Yoshihido Noda (Imagine: Mediafax Foto/AFP))

"Premierul ne-a anunţat astăzi că va remania guvernul. Prin urmare, toţi miniştrii au demisionat", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Osamu Fujimura, într-o conferinţă de presă.

Yoshihiko Noda, reales recent ca şef al Partidului Democrat din Japonia (centru-stânga), ar urma să-şi anunţe noua echipă în cursul zilei. El speră ca popularitatea sa, care a scăzut după adoptarea unei legi ce prevede mărirea taxei pe consum, să crească. Pentru a obţine adoptarea acestei controversate legi, el a promis opoziţiei de dreapta că va convoca alegeri legislative anticipate "într-un viitor apropiat".

Potrivit presei, ministerul Finanţelor va fi principala ţintă a remanierii. Titularul acestuia, Jun Azumi, ar urma să renunţe la portofoliu în schimbul postului de secretar general al Partidului Democrat din Japonia, o responsabilitate majoră în cadrul aparatului în contextul în care urmează alegeri.

El ar urma să fie înlocuit de Koriki Jojima, un deputat puţin cunoscut marelui public, care a lucrat, în culise, la creşterea taxei pe consum. Nominalizarea sa ar fi o surpriză, având în vedere că presa evoca săptămâna trecută pentru acest post numele actualului vicepremier Katsuya Okada.

Ministrul Afacerilor Externe, Koichiro Gemba, şi cel al Apărării, Satoshi Morimoto, ar urma să-şi păstreze portofoliile, într-o perioadă marcată de un conflict diplomatic cu Beijingul pe marginea unor insule din Marea Chinei de Est.

De asemenea, Noda ar putea numi în cabinetul său o personalitate percepută ca fiind apropiată Chinei, Makiko Tanaka, acesta fiind un semn al bunăvoinţei în ceea ce priveşte Beijingul. Tanaka ar putea deveni ministru al Educaţiei.

Chiar dacă nu va avea un rol diplomatic oficial, numirea sa va fi, înainte de toate, simbolică, potrivit presei nipone. Makiko Tanaka este fiica fostului premier Kakuei Tanaka, care a contribuit la normalizarea relaţiilor dintre Japonia şi China şi a cărui imagine este şi acum pozitivă la Beijing.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici