Guvernul tailandez supravieţuieşte unei moţiuni de cenzură în Parlament

Premierul tailandez Yingluck Shinawatra a supravieţuit, joi, unei moţiuni de cenzură în Parlament, ceea ce ar putea inflama spiritele în rândul miilor de manifestanţi care cer plecarea sa de la putere.

95 afișări
Imaginea articolului Guvernul tailandez supravieţuieşte unei moţiuni de cenzură în Parlament

Yingluck Shinawatra, premierul Tailandei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Premerul Yingluck a obţinut votul de încredere", a declarat preşedintele Parlamentului, Somsak Kiatsuranont.

În total, 297 de deputaţi au votat împotrivă şi 134 pentru. Doi deputaţi s-au abţinut, iar cinci nu au votat.

Minoritar în Parlament în faţa partidului guvernamental Puea Thai, Partidul Democrat, care nu a mai câştigat alegerile de aproape 20 de ani, nu avea nicio şansă să obţină adoptarea moţiunii, cu excepţia situaţiei în care avea loc o dezertare în masă a membrilor Puea Thai.

Acest vot are loc în timp ce manifestanţii au promis să asedieze din nou ministerele, joi, după ce au ocupat câteva dintre ele în ultimele zile.

Ei cer cu miile demisia Guvernului thailandez, într-o contestare fără precedent de la criza politică sângeroasă din 2010.

Manifestanţii cer plecarea şefului Guvernului, Yingluck Shinawatra, mai ales din ură faţă de fratele său, Thaksin, prim-ministru înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat în 2006 şi care rămâne, în pofida exilului, un personaj la fel de iubit pe cât este de detestat în regat.

Furia manifestanţilor a fost declanşată de o lege de amnistie, despre care ei afirmă că a fost creată special pentru Thaksin, condamnat la doi ani de închisoare. Respingerea ei în Senat nu a calmat opozanţii, care vor distrugerea clanului Thaksin.

Societatea thailandeză este profund divizată între masele rurale şi cele urbane, defavorizate, din nordul şi nord-estul ţării, reprezentate de mişcarea "cămăşile roşii", loiale lui Thaksin, şi elitele capitalei care gravitează în jurul palatului regal şi care văd îl văd ca pe o ameninţare pentru monarhie.

Mai multe mii de "cămăşi roşii" s-au reunit de duminică pe un stadion din Bangkok, pentru a susţine Guvernul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici