Guvernul ucrainean va fi primit de UE la Bruxelles la 13 mai

Guvernul ucrainean, condus de premierul Arseni Iaţeniuk, va fi primit la 13 mai la Bruxelles de Comisia Europeană pentru a examina măsurile de susţinere pentru Kiev, a anunţat luni Comisia Europeană.

95 afișări
Imaginea articolului Guvernul ucrainean va fi primit de UE la Bruxelles la 13 mai

Guvernul ucrainean va fi primit de UE la Bruxelles la 13 mai (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Comisia Europeană este hotărâtă să ajute Ucraina şi să facă tot posibilul pentru ca această ţară să primească tot sprijinul necesar pe termen scurt şi mediu", a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Pia Ahrenkilde Hansen, anunţând reuniunea.

Această întâlnire, care se va termina cu o conferinţă de presă a preşedintelui Comisiei Jose-Manuel Barroso şi a lui Iaţeniuk, va avea loc cu 12 zile înaintea alegerilor prezidenţiale din 25 mai din Ucraina, unde situaţia este extrem de tensionată în est.

UE a început să aplice planul său de asistenţă financiară de 11 miliarde de euro decis în urma semnării părţii politice a unui Acord de Asociere între UE şi Ucraina la începutul lui martie.

Bruxelles-ul a aprobat un ajutor financiar de urgenţă de un miliard de euro şi o reducere puternică a drepturilor vamale, în timp ce Ucraina se confruntă cu importante dificultăţi economice.

Ahrenkilde Hansen a amintit necesitatea ca Kievul să angajeze în paralel "reforme politice şi economice" pentru a face din Ucraina o ţară "democratică, independentă şi prosperă".

UE reprezintă aproximativ o treime din comerţul exterior al Ucrainei. În 2012, valoarea importurilor ucrainene provenind din UE se ridica la 23,8 miliarde de euro, în timp ce cea a exporturilor reprezenta 14,6 miliarde, potrivit UE.

Comisarul european care se ocupă de dosarele economice, Siim Kallas, a declarat luni că "principalul risc" pentru economia UE vine "clar din tensiunile externe" legate de "criza din Ucraina". În "cel mai prost dintre scenarii, acest lucru va avea un impact asupra creşterii europene", potrivit lui.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici