Haos în Egipt: Protestatarii au incediat clădiri publice. Manifestanţii s-au adunat din nou pe străzi - VIDEO, FOTO

Mii de manifestanţi s-au adunat sâmbătă dimineaţă în centrul capitalei egiptene, după mai multe zile de proteste de stradă şi confruntări cu forţele de ordine, relatează AFP.

114 afișări
Imaginea articolului Haos în Egipt: Protestatarii au incediat clădiri publice. Manifestanţii s-au adunat din nou pe străzi - VIDEO, FOTO

Haos în Egipt: Protestatarii au incediat clădiri publice. Mohamed ElBaradei, arestat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Demonstraţiile împotriva preşedintelui Hosni Mubarak s-au soldat, începând de marţi, cu cel puţin 27 de morţi şi sute de răniţi.

Sâmbătă dimineaţă, serviciile de telefonie mobilă, întrerupte complet vineri, au redevenit parţial operaţionale, însă accesul la Internet rămâne în continuare blocat.

Atât Internetul, cât şi telefonia mobilă au jucat un rol-cheie în organizarea manifestaţiilor împotriva regimului din Egipt, iniţiate de grupuri de tineri inspirate de "revoluţia iasomiei" din Tunisia, care a dus la înlăturarea regimului condus de preşedintele Zine El Abidine Ben Ali.

Mubarak a promis, vineri seară, dizolvarea Guvernului şi numirea unui nou Cabinet, precum şi iniţierea unor reforme sociale.

Zeci de persoane au fost rănite în timpul manifestaţiilor de vineri din centrul oraşului Cairo.

În a patra zi a protestelor împotriva regimului Hosni Mubarak, poliţia a utilizat gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă împotriva demonstranţilor. Tancurile armatei au fost trimise pe străzile din Cairo şi Alexandria.

Liderul opoziţiei egiptene Mohamed ElBaradei, plasat în arest la domiciliu

Liderul opoziţiei egiptene Mohamed ElBaradei, care a participat la manifestaţiile de la Cairo, a fost plasat în arest la domiciliu, a declarat o sursă din domeniul securităţii, citată de CNN.

În cursul zilei de vineri, ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), fusese avertizat să nu părăsească o moschee din Cairo, unde a participat la rugăciune.

Anterior, el a fost udat cu tunurile de apă şi înconjurat de poliţie, după ce s-a alăturat protestatarilor pe străzile din oraş.

Restricţii de circulaţie în întregul Egipt

Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a extins restricţiile de circulaţie în întreaga ţară, după ce decretul iniţial era valabil doar la Cairo, Alexandria şi Suez.

"După decretul iniţial, comandantul forţelor armate a decis extinderea măsurilor la toate regiunile ţării", anunţă postul public de televiziune din Egipt.

Interdicţia de circulaţie a intrat în vigoare vineri la ora 18.00 (18.00, ora României) şi va dura până la 7.00 dimineaţa.

"Preşedintele Mubarak a cerut forţelor armate, în cooperare cu poliţia, să aplice decizia, să menţină securitatea şi să protejeze edificiile publice şi proprietăţile private", conform postului de televiziune.

Companiile de telefonie mobilă au primit ordine de suspendare a serviciilor

Toate companiile de telefonie mobilă din Egipt au primit ordin să suspende serviciile în anumite zone, a comunicat filiala din Londra a operatorului de telefonie Vodafone.

"Conform legislaţiei egiptene, autorităţile au dreptul să emită un asemenea ordin, iar noi trebuie să ne conformăm", a explicat compania Vodafone, precizând că ordinul se aplică tuturor operatorilor de telefonie mobilă din Egipt.

"Autorităţile egiptene trebuie să clarifice situaţia în timp util", precizează comunicatul.

Potrivit unor martori, în timpul confruntărilor cu poliţia, vineri, la Suez, a fost ucis un manifestant, ridicând astfel la opt numărul morţilor, în patru zile de proteste.

Hamada Labib el-Sayed, un şofer în vârstă de 30 de ani, a fost împuşcat în cap în timp ce poliţia încerca să disperseze miile de manifestanţi care încercau să ia cu asalt comisariatul din oraş.

Manifestanţii au incendiat opt maşini de poliţie şi au dat foc postului de poliţie din cartierul Arbayine. Din cauza incendiului, poliţiştii au fugit din clădire, iar manifestanţii au intrat şi au luat armele de acolo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici