Hassan Rohani: Corupţia ameninţă bazele Republicii Islamice

Corupţia ameninţă bazele Republicii Islamice, a afirmat luni preşedintele iranian Hassan Rohani, denunţând "monopolurile" existente în unele sectoare ale economiei.

141 afișări
Imaginea articolului Hassan Rohani: Corupţia ameninţă bazele Republicii Islamice

Hassan Rohani: Corupţia ameninţă bazele Republicii Islamice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele moderat, ales în iunie, a făcut din lupta împotriva corupţiei una dintre priorităţile sale în vederea relansării economiei iraniene, aflate în criză, în contextul în care mai multe scandaluri au afecat recent Iranul, pe locul 136 din 175 în clasamentul pe 2014 al corupţiei la nivel mondial, întocmit de ONG-ul Transparency International.

În septembrie, Mohammad Reza Rahimi, prim-vicepreşedintele fostului preşedinte Mahmoud Ahmadinejad, a fost condamnat pentru rolul său în mai multe afaceri de corupţie, potrivit presei. În mai, un om de afaceri a fost spânzurat după ce şi-a recunoscut vina într-o escrocherie bancară de 2,6 miliarde de dolari. Un alt om de afaceri se află în detenţie de la sfârşitul lui 2013, acuzat că a deturnat trei miliarde de dolari în urma unor tranzacţii neoficiale cu petrol.

Corupţia pune în pericol "regimul şi bazele Revoluţiei", a afirmat Rohani în cursul unei seminar cu şefii celor trei ramuri ale puterii (executivă, legislativă şi judiciară).

"Oamenii au făcut revoluţie pentru a elimina corupţia, pentru ca nicio persoană coruptă să nu fie la putere şi, dacă ne arătăm slabi în lupta împotriva corupţiei, aceasta ar însemna slăbiciunea Revoluţiei Islamice, ineficienţa Revoluţiei de a realiza unul dintre principalele obiective", a explicat el într-un discurs difuzat la televiziunea de stat.

"Trebuie să combatem corupţia în acelaşi timp cu inflaţia, recesiunea şi şomajul", a mai afirmat el.

Preşedintele iranian a criticat de asemenea monopolurile din unele sectoare ale economiei ţării sale care, potrivit lui, sunt "cauza corupţiei".

"Într-o societate, când nu există competiţie, când există exclusivitate, nu este bine. Uneori nu se poate face nimic. Ar trebui atunci o mai bună supraveghere acolo unde există monopol", a subliniat Rohani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici