Henry Kissinger: Administraţia Trump analizează tot mai mult posibilitatea atacării Coreei de Nord

Administraţia Donald Trump începe să analizeze din ce în ce mai mult posibilitatea lansării unui atac preventiv împotriva Coreei de Nord, a afirmat, în Senatul Statelor Unite, fostul secretar de Stat american Henry Kissinger.

5290 afișări
Imaginea articolului Henry Kissinger: Administraţia Trump analizează tot mai mult posibilitatea atacării Coreei de Nord

Henry Kissinger: Administraţia Trump analizează tot mai mult posibilitatea atacării Coreei de Nord

Administraţia Donald Trump începe să analizeze din ce în ce mai mult posibilitatea lansării unui atac preventiv împotriva Coreei de Nord, a afirmat, în Senatul Statelor Unite, fostul secretar de Stat american Henry Kissinger.

Henry Kissinger, în vârstă de 94 de ani, a fost invitat de membrii Comisiei Forţelor Armate din Senatul SUA pentru a oferi consultanţă în scopul soluţionării problemelor globale. Alături de el au fost chemaţi fostul secretar de Stat George Shultz, în vârstă de 97 de ani, şi Richard Armitage, fost subsecretar de Stat, în vârstă de 72 de ani.

Henry Kissinger a explicat că regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un, reprezintă în prezent cea mai mare ameninţare la adresa securităţii mondiale, subliniind că denuclearizarea Peninsulei Coreea trebuie să fie un obiectiv "fundamental" în materie de politică externă. "Cea mai urgentă provocare la adresa securităţii mondiale este evoluţia programului nuclear nord-coreean", a afirmat Henry Kissinger, diplomat şi teoretician politic, fost secretar de Stat american şi consilier pentru Siguranţa naţională în timpul administraţiilor Richard Nixon şi Gerald Ford.

Henry Kissinger a notat că relaţiile între Statele Unite ale Americii şi Coreea de Nord au ajuns într-un moment determinant. "Va trebui să acţionăm decisiv, iar tentaţia de a aborda problema printr-un atac preventiv este puternică, cu argumente raţionale, deşi nu am văzut încă nicio declaraţie publică a vreunui oficial", a afirmat Kissinger, citat de publicaţia Daily Mail şi de site-ul Quotidiano.net.

"În orice caz, eu aş fi foarte preocupat de un eventual război declanşat unilateral de SUA la frontierele cu Rusia şi China fără susţinerea unei părţi semnificative a comunităţii internaţionale ori cel puţin a ţărilor asiatice", a explicat diplomatul american.

Preşedinţii din SUA şi Coreea de Nord, Donald Trump şi Kim Jong-Un, s-au ameninţat în mai multe rânduri cu atacuri nucleare. Recent, Phenianul a acuzat, prin vocea ministrului nord-coreean de Externe Ri Yong Ho, că Washingtonul vrea să declanşeze un "conflict nuclear".

Coreea de Nord a efectuat în ultimii ani o serie de teste nucleare şi balistice, avertizând că poate ataca Statele Unite.

În pofida detensionării temporare a relaţiilor dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud în contextul Jocurilor Olimpice de Iarnă, Phenianul a avertizat vineri seară că va reacţiona dacă armata americană şi cea sud-coreeană vor relua exerciţiile comune. "Noi facem eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor intercoreene, dar nu vom asista pasivi la acte sinistre de ignorare a eforturilor noastre", a atras atenţia ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, într-o scrisoare adresată Naţiunilor Unite, conform agenţiei Reuters.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici