Hillary Clinton le cere europenilor să îşi intensifice eforturile împotriva discriminării romilor

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, le-a cerut liderilor europeni să îşi intensifice eforturile în lupta împotriva discriminării romilor, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

26 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton le cere europenilor să îşi intensifice eforturile împotriva discriminării romilor

Hillary Clinton le cere europenilor să îşi intensifice eforturile împotriva discriminării romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ea a adresat un mesaj de felicitare din partea preşedintelui Barack Obama şi poporului american membrilor acestei etnii din Europa şi din întreaga lume, mulţumindu-le pentru contribuţia lor la cultură, muzică şi artă.

"Este şi o ocazie pentru a comemora curajoasa rezistenţă împotriva persecuţiei naziste", adaugă secretarul de Stat, în mesaj.

"Protejarea şi promovarea drepturilor romilor de pretutindeni este unul din angajamentele mele personale", continuă Hillary Clinton, subliniind că "prea des şi în prea multe locuri, romii sunt, în continuare, discriminaţi pe baza trăsăturilor fizice, sunt suspuşi unor violenţe, segregaţiei şi altor forme de discriminare". În opinia sa, persoanele, organizaţiile şi guvernele "trebuie să creeze condiţii politice, legislative şi sociale pentru încurajarea şi valorificarea diversităţii".

"Le cer liderilor europeni să îşi dubleze eforturile, pentru a se asigura că romii nu sunt discriminaţi în privinţa accesului la educaţie, servicii de sănătate, locuinţe şi locuri de muncă", subliniază secretarul de Stat american în mesajul său.

Hillary Clinton anunţă, în acest mesaj, că Statele Unite vor lansa "în zilelele următoare" două noi programe destinate asistenţei membrilor comunităţilor de romi din România, Republica Moldova, Slovacia şi Ungaria. Acestea se adaugă "eforturilor curente" de susţinere din Bulgaria, Serbia, Macedonia, Kosovo şi din alte părţi din Europa, precizează ea, în mesaj.

Obiectivul acestor eforturi este consolidarea asistenţei juridice, extinderea oportunităţilor de acces la educaţie şi "ajutarea cât mai multor romi să participe la discursul politic, în vederea consolidării unei noi generaţii de lideri ai comunităţilor" lor, potrivit comunicatului Departamentului de Stat. "Cu ajutorul Guvernelor, organizaţiilor internaţionale, grupurilor societăţii civile şi altora, din întreaga lume, ajutăm comunităţile de romi şi persoanele să îşi creeze o nouă cale, ca fiecare bărbat rom sau femeie romă să trăiască la potenţialul dat de Dumnezeu", conchide Hillary Clinton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici