Hollande: UE a anulat summitul cu Rusia prevăzut în iunie

UE a decis să anuleze summitul prevăzut în iunie cu Rusia, ca reacţie faţă de alipirea Crimeei de către Moscova, a anunţat joi preşedintele francez François Hollande.

283 afișări
Imaginea articolului Hollande: UE a anulat summitul cu Rusia prevăzut în iunie

Hollande: UE a anulat summitul cu Rusia prevăzut în iunie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există o suspendare a relaţiilor politice (...). Reuniunea UE-Rusia nu poate avea loc în acest condiţii", a declarat şeful statului francez la sosirea la summitul liderilor europeni, la Bruxelles.

În afară de sancţiuni individuale vizând oficiali ruşi şi ucraineni, UE "trebuie să pregătească" sancţiuni economice vizând Rusia, în cazul unei escaladări suplimentare, a adăugat el.

"Dacă Rusia acceptă să deschidă negocieri", dacă va exista o "dezescaladare", "atunci nu se va mai trece la alte sancţiuni; invers, dacă va exista o intensificare a unor revendicări ilegitime, operaţiuni ale unor trupe, ameninţări, atunci vor fi adoptate alte sancţiuni", a spus François Hollande.

Liderii europeni urmează să ia decizii cu privire la noi "sancţiuni individuale", a precizat preşedintele Franţei.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi dimineaţa că UE va extinde lista pe care se află, în prezent, 21 de nume ale unor ruşi şi ucraineni proruşi vizaţi de restricţii de călătorie şi blocarea averilor.

Ea a sugerat totodată că sunt posibile viitoare sancţiuni economice, în cazul unei escaladări.

Reuniţi până vineri la Bruxelles, liderii europeni urmează să semneze vineri, împreună cu premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk, partea politică a Acordului de Asociere UE-Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici