Hugo Chavez, favorit în cursa pentru preşedinţie

Hugo Chavez, candidat pentru un nou mandat în alegerile de la 7 octombrie, are un avans de aproximativ 15 puncte procentuale în faţa principalului său rival, Henrique Capriles Radonski, potrivit unui sondaj privind intenţiile de vot publicat luni de institutul privat Datanalisis.

147 afișări
Imaginea articolului Hugo Chavez, favorit în cursa pentru preşedinţie

Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chavez, în vârstă de 57 de ani, este la putere din 1999 şi ar putea câştiga scrutinul cu 46,1 la sută din voturi, faţă de 30,8 la sută pentru Capriles, potrivit sondajului realizat între 14 şi 23 iunie asupra unui eşantion de 1.300 de alegători.

Luis Vicente Leon, directorul Datanalisis, considerat cel mai fiabil institut din ţară, a precizat totodată că este prea devreme pentru a spune "ce se va întâmpla la 7 octombrie".

El a precizat că diferenţa dintre principalii doi candidaţi s-a redus cu 15 puncte procentuale în câteva luni şi că numărul celor indecişi a trecut de la 29 la sută, cât era "în săptămâna dinaintea depunerii candidaturilor", la 23 la sută în săptămâna următoare, dar rămâne ridicat.

Dintre cei care se declară siguri de votul lor, 55 la sută se pronunţă în favoarea lui Capriles şi 45 la sută în favoarea lui Hugo Chavez, a precizat Leon, adăugând că cei indecişi vor fi cheia scrutinului, în cadrul căruia vor fi chemaţi la urne 19 milioane de venezueleni cu vârsta de peste 16 ani.

În opinia lui Leon, procentul ridicat al celor indecişi cu numai trei luni înaintea alegerilor se explică prin intrarea tardivă în campanie a lui Chavez, a cărui stare de sănătate este nesigură, deşi el a dat asigurări săptămâna trecută că se tratează de un cancer cu care a fost diagnosticat în iunie 2011, suferind două operaţii şi mai multe tratamente medicale dificile, care l-au ţinut pentru o vreme departe de viaţa publică.

Datanalisis va publica un nou sondaj în septembrie.

Polarizarea vieţii politice venezuelene între cei care sunt pentru sau împotriva lui Chavez se reflectă şi în sondajele de opinie, ale căror rezultate sunt adesea contradictorii, potrivit realizatorilor studiilor. Majoritatea acestor studii îl prezintă ca favorit pe Chavez, dar avansul său oscilează între un maximum de 35 de puncte procentuale şi până aproape de egalitate cu adversarul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici