Human Rights Watch cere Franţei să înceteze expulzarea romilor

Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), cu sediul la New York, a solicitat marţi Guvernului francez să se conformeze cererii Comisiei Europene de a opri expulzările de romi de pe teritoriul său.

21 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch cere Franţei să înceteze expulzarea romilor

Human Rights Watch cere Franţei să înceteze expulzarea romilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Franţa ar trebui să oprească imediat expulzările (de romi) şi să supună politica sa unei analize independente", a declarat Benjamin Ward de la HRW, într-un comunicat.

"Guvernul ar trebui, în plus, să se asigure că desfiinţarea taberelor ilegale de romi nu privează pe nimeni de un adăpost", a adăugat el.

De asemenea, Human Rights Watch salută solicitările pe care Comisia Europeană le-a făcut Franţei, de a opri repatrierile de etnici romi.

Marţi, Comisia a ameninţat Franţa cu declanşarea unei proceduri de infringement, pentru a sancţiona aceste expulzări controversate.

Viviane Reding, comisarul pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale din cadrul Executivului european, a declarat că se gândea "că Europa nu va mai cunoaşte acest gen de situaţii după cel de-al Doilea Război Mondial".

Vizibil afectată de ascunderea existenţei unei circulare franceze care viza expres romii pentru aceste expulzări şi ofensată de criticile anterioare la adresa Bruxelles-ului exprimate de secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, Reding a acuzat autorităţile franceze de duplicitate.

"Este şocant că o parte a Guvernului francez vine la Bruxelles să spună nişte lucruri şi că o altă parte a Guvernului face contrariul", a spus ea, referindu-se la garanţiile care i-au fost oferite, în special de Lellouche.

Autorităţile franceze şi-au retras luni circulara controversată, în condiţiile intensificării polemicii, însă Bruxelles-ul nu a părut să considere suficientă această măsură.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici