"Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl". Efectele distrugerii barajului Kakhovka vor marca regiunea pentru generaţii

Efectele distrugerii barajului Kakhovka sunt încă imposibil de evaluat. Rezervaţiile naturale întinse şi parcurile naţionale au fost "complet distruse", a declarat Julia Markhel, şefa organizaţiei neguvernamentale de mediu Let's Do It Ukraine.

12086 afișări
Imaginea articolului "Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl". Efectele distrugerii barajului Kakhovka vor marca regiunea pentru generaţii

"Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl". Efectele distrugerii barajului Kakhovka vor marca regiunea pentru generaţii

Soarta animalelor sălbatice prinse în torenţii care s-au răspândit în urma distrugerii barajului este doar un aspect al dezastrului care încă nu s-a încheiat şi care va transforma geografia şi ecologia regiunii şi va provoca şi mai multe greutăţi unei populaţii deja marcate de război.

"Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl", a spus, citat de FT, Maksym Soroka, expert în siguranţa mediului la ONG-ul Dovkola Network

"Da, consecinţele sunt diferite, dar efectul pe termen lung asupra populaţiei şi a teritoriului este acelaşi", a adăugat el.

În timp ce eforturile de salvare sunt încă în curs de desfăşurare, ucrainenii încercă să evalueze daunele pe termen mai lung pentru economia şi mediul din regiune. Oficialii şi experţii au avertizat că ecosistemele unice ar putea fi pierdute, terenurile agricole transformate în deşert, iar rezervele de apă rămase ar putea fi contaminate.

Inundaţia a poluat, de asemenea, sursele de apă subterană, au declarat oficialii, agravând lipsa apei potabile pentru populaţia locală. Rezervorul furniza apă potabilă pentru oraşele Kherson şi Krivyi Rih, precum şi pentru peninsula Crimeea, prin intermediul unui canal de 400 km.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici