Incendiile din Australia ar putea fi provocate de exerciţii ale armatei

Armata australiană a anunţat sâmbătă că anchetează posibilitatea ca exerciţii de antrenament cu explozibil să fi putut provoca unul dintre incendiile care devastează în prezent sud-estul ţării.

175 afișări
Imaginea articolului Incendiile din Australia ar putea fi provocate de exerciţii ale armatei

Incendiile din Australia ar putea fi provocate de exerciţii ale armatei

Flăcările continuau să avanseze sâmbătă în apropiere de metropola Sydney, unde incendiile de vegetaţie ar fi distrus total sau parţial 300 de case şi au provocat moartea unei persoane.

Pompierii au anunţat 85 de incendii în statul New South Wales, dintre care circa 20 au scăpat de sub orice control în pofida temeperaturilor mai puţin ridicate sâmbătă.

Unul dintre incendiile cele mai importante devasta o zonă situată între oraşele Lithgow şi Bilpin, la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Sydney. Incendiul s-a intensificat după ce a distrus deja aproximativ 30.000 de hectare.

Forţele de apărare australiene au anunţat că anchetează circumstanţele care au permis declanşarea acestui incendiu, în apropiere de Lithgow, pe terenurile armatei.

"Incendiul a izbucnit la 16 octombrie, ziua în care personalul armatei desfăşura exerciţii de antrenament cu explozibil", a declarat armata într-un comunicat.

"Armata încearcă să stabilească dacă există vreo legătură între cele două evenimente. Ne gândim la cei care şi-au pierdut casele sau care sunt ameninţaţi de aceste incendii devastatoare", adaugă comunicatul.

Pompierii au estimat că ar putea lupta timp de mai multe săptămâni împotriva flăcărilor în statul New South Wales, în timp ce, după relativa pauză de sâmbătă, duminică sunt prevăzute rafale de vânt şi temperaturi în creştere.

Un bărbat în vârstă de 63 de ani a decedat, probabil din cauza unei crize cardiace, în timp ce încerca să îşi protejeze casa de flăcările de la nord de Sydney, unde locuitorii vorbesc de un incendiu "apocaliptic".

În Munţii Albaştri, la circa 100 de kilometri vest de Sydney, 193 de locuinţe au fost distruse total şi alte 109 avariate în localităţile Springwood şi Winmalee.

Din cauza incendiilor, Sydney, cel mai mare oraş din Australia, a plonjat în penumbră.

Perimetrul incendiilor este mai mare de 500 de kilometri, a apreciat un oficial din cadrul pompierilor din New South Wales.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Australia în timpul verii australe, din decembrie până în februarie. În 2009, un incendiu din statul Victoria (sud) a provocat moartea a 173 de persoane şi a ars mii de locuinţe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici