Incendiile devastează sute de case în apropiere de Sydney. Cel puţin 50.000 de hectare au ars

Flăcările continuau să avanseze, vineri, în sud-vestul Australiei, unde este posibil ca "sute" de case să fi fost distruse în incendiile care au provocat moartea unei persoane, potrivit pompierilor.

305 afișări
Imaginea articolului Incendiile devastează sute de case în apropiere de Sydney. Cel puţin 50.000 de hectare au ars

Incendiile devastează sute de case în apropiere de Sydney. Cel puţin 50.000 de hectare au ars (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Temperaturile în scădere şi domolirea vântului au adus un moment de respiro pentru serviciile de salvare, dar aproximativ 100 de case ardeau în statul New South Wales, dintre care aproximativ 40 erau în afara controlului.

Situaţia "este în continuare foarte activă, foarte dinamică şi foarte periculoasă", a comentat şeful pompierilor din stat, Shane Fitzsimmons, adăugând că au ars cel puţin 50.000 de hectare de teren.

Focul, alimentat de rafalele violente de vânt şi de temeperaturile anormal de ridicate pentru acest sezon, de 34 de grade Celsius, au devastat joi Munţii Albaştri, la circa 100 de kilometri vest de Sydney.

Fumul s-a răspândit peste acest oraş, cel mai mare din Australia.

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a decedat în urma unei crize cardiace în timp ce încerca să îşi protejeze casa de flăcări la nord de Sydney.

Doi pompieri au fost răniţi, potrivit premierului statului, Barry O'Farrell.

Sute de persoane şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri în centre de primire.

Una dintre ele, Ron Fuller, şi-a pierdut casa la Winmalee, un oraş de 6.000 de locuitori şi situat la 80 de kilometri de Sydney.

"Ne-am confruntat cu destule incendii înainte, dar acesta a fost ieşit din comun. Viteza sa era extraordinară, a cuprins toată zona", a mărturisit el.

În total, "sute de case ar fi putut fi distruse", au anunţat pompierii pe contul lor de Twitter.

Premierul australian Tony Abbott, pompier voluntar, ar urma să meargă la faţa locului în cursul zilei de vineri.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Australia pe timpul verii australe, care durează din decembrie până în februarie. În 2009, un incendiu produs în statul Victoria (sud) a provocat moartea a 173 de persoane şi a distrus mii de locuinţe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici