Încrederea în Berlusconi, la cel mai scăzut nivel

Cota de încredere în Silvio Berlusconi, care face obiectul mai multor procese şi nu mai este la fel de puternic pe plan internaţional, a ajuns la cel mai scăzut nivel de până în prezent, de 31 la sută, potrivit unui sondaj publicat luni de Institutul IPR.

35 afișări
Imaginea articolului Încrederea în Berlusconi, la cel mai scăzut nivel

Încrederea în Berlusconi, la cel mai scăzut nivel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În aprilie, 31 la sută dintre italieni afirmă că au "foarte multă" sau "destulă" încredere în premier, faţă de 33 la sută în martie şi 40 la sută în decembrie, în timp ce procentul celor care au "puţină" sau nu au "deloc" încredere a trecut la 58 la sută, faţă de 55 la sută în martie, potrivit unui sondaj efectuat în perioada 14-16 aprilie, pe un eşantion de 1.000 de persoane, pentru cotidianul La Repubblica (stânga).

"Sondajul din aprilie arată un scenariu (...) în care Guvernul şi partidele care îl susţin (...) apar sub presiune, din cauza cazurilor aflate în centrul bătăliei politice din ultimele săptămâni, ca (situaţia din) Libia sau gestionarea refugiaţilor tunisieni", scrie institutul, care efectuează aceste sondaje în fiecare lună, de la revenirea lui Berlusconi la putere, în aprilie 2008.

Berlusconi este afectat, de asemenea, de cele trei procese, dintre care unul pentru relaţii sexuale cu o minoră, în timp ce Italia întâmpină dificultăţi în a-şi face auzită vocea în cadrul Uniunii Europene (UE), atât în privinţa conflictului din Libia, cât şi a imigraţiei.

"Practic, este vorba despre o scădere constantă (în sondaje) a premierului, de mai bine de doi ani. Scăderea este de 9 puncte procentuale, în comparaţie cu situaţia de la începutul anului, 17 puncte în comparaţie cu ianuarie 2010 şi 25 de puncte în comparaţie cu ianuarie 2009. A pierdut exact jumătate dintre numărul celor care-i acordau încredere în momentul în care a atins cel mai înalt nivel în sondaje, cu 62 la sută, în octombrie 2008", continuă institutul.

Guvernul înregistrează cel mai slab rezultat al său, cu 23 la sută persoane mulţumite, în scădere cu trei puncte procentuale în comparaţie cu luna trecută, în timp ce procentul celor nemulţumiţi atinge 62 la sută, în creştere cu două puncte faţă de luna martie.

Institutul relevă că, "prentru prima dată", stânga surclasează, "foarte uşor", dreapta, în intenţiile de vot.

"O coaliţie ipotetică" a principalelor partide de stânga "ar obţine 41,5 la sută, în creştere cu 0,3 puncte faţă de luna martie, în timp ce dreapta scade la 41 la sută, pierzând 1,2 puncte într-o lună", continuă acesta.

"Aceste mişcări nu sunt foarte semnificative din punct de vedere al cifrelor, dar exprimă un sentiment al electoratului, care nu este, cu siguranţă, favorabil partidelor de guvernământ", conchide institutul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici