India şi Bangladesh au semnat un acord privind frontiera comună

India şi Bangladesh au semnat, sâmbătă, un acord care simplifică frontiera lor comună şi clarifică statutul a 52.000 de persoane care trăiesc în mici enclave situate în teritoriile celor două ţări, relatează Reuters.

294 afișări
Imaginea articolului India şi Bangladesh au semnat un acord privind frontiera comună

India şi Bangladesh au semnat un acord privind frontiera comună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul, semnat la Dhaka de premierul indian, Narendra Modi, şi omologul său din Bangladesh, Sheikh Hasina, prevede ca cele două ţări să-şi transfere cele aproximativ 200 de mici enclave, majoritatea situate în apropierea frontierei, care are o lungime de peste 4.000 de kilometri.

Potrivit unui tratat semnat în 1713 între cele două ţări, 106 de enclave indiene din Bangladesh şi 92 de enclave aparţinând Bangladeshului în India erau considerate insuliţe străine în teritoriul fiecărei ţări.

Locuitorii lor erau consideraţi până acum "apatrizi" şi privaţi de acces la serviciile publice. De-acum, ei vor avea dreptul să rămână pe loc sau să se mute de partea cealaltă a frontierei.

Acordul de transfer reciproc a fost încheiat încă în 1974 între Indira Gandhi şi Sheikh Mujibur Rahman, dar asasinarea acestuia din urmă, un an mai târziu, în Bangladesh, a îngheţat dosarul timp de decenii.

Ministrul de Externe al Bangladeshului, Abul Hassan Mahmood Ali, a salutat acest acord, considerându-l o "o piatră de hotar istorică" în relaţia dintre cele două ţări, care au inaugurat, de asemenea, un serviciu de transport cu autobuzul de-a lungul oraşelor de la graniţa comună.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici