Îngrijorări legate de securitate: Ce a găsit Guvernul libian după moartea lui Muammar Kadhafi

Noul Guvern libian a identificat un arsenal ascuns de arme chimice, a declarat premierul britanic David Cameron, surse diplomatice menţionând descoperirea câtorva depozite care conţin gaz muştar şi alte substanţe chimice.

4786 afișări
Imaginea articolului Îngrijorări legate de securitate: Ce a găsit Guvernul libian după moartea lui Muammar Kadhafi

Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Deşi Kadhafi a fost de acord să declare şi să elimine toate armele sale de distrugere în masă ... în ultimele zile am aflat că autorităţile libiene au găsit arme chimice ascunse de restul lumii", a declarat Cameron luni seara pentru Daily Mail.

Această descoperire generează îngrijorări legate de securitate, având în vedere instabilitatea politică a ţării după înlăturarea lui Kadhafi, motiv pentru care Marea Britanie ar intenţiona să observe îndeaproape depozitele prin satelit.

"Încă aşteptăm confirmarea în legătură cu ce este mai exact acolo, dar Kadhafi era interesat de gaz muştar. Am transmis CNT (Consiliului Libian de Tranziţie) că este extrem de important ca acest material să nu fie mutat şi să fie păstrat în siguranţă", a declarat o sursă.

Când a aderat la Convenţia privind armele chimice, în 2004, Libia a fost obligată să declare toate armele chimice de care dispune şi să le distrugă. Kadhafi a declarat 25 de tone de gaz muştar şi 1.400 de tone de materie primă folosită la fabricarea armelor chimice. El a declarat, de asmenea, 3.500 de bombe dezasamblate pentru folosirea agenţilor chimici şi trei instalaţii de producere a armelor chimice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici