Înregistrarea video a SI cu cei doi ostatici japonezi ridică întrebări despre jihadistul John

Militantul grupării Statul Islamic (SI) care apare în înregistrarea video şi cere o răscumpărare de 200 de milioane de dolari în schimbul vieţii a doi japonezi arată şi vorbeşte la fel ca bărbatul din cel puţin alte cinci înregistrări video anterioare cu ostatici, relatează CNN.

979 afișări
Imaginea articolului Înregistrarea video a SI cu cei doi ostatici japonezi ridică întrebări despre jihadistul John

Înregistrarea video a SI cu cei doi ostatici japonezi ridică întrebări despre jihadistul John (Imagine: captura video YouTube)

Vocea, postura şi ameninţările pe care jihadistul le proferează sunt "în mod ameninţător familiare", comentează postul american, adăugând că bărbatul mascat care flutură un cuţit şi vorbeşte cu accent londonez - alias "jihadistul John" - este autorul ameninţărilor proferate şi a "supravegheat" decapitările unor ostatici americani şi britanici.

"Ştiţi că aveţi 72 de ore pentru a exercita presiuni asupra Guvernului vostru să ia o decizie înţeleaptă prin plata (sumei de) 200 de milioane de dolari pentru a salva vieţile cetăţenilor voştri", spune bărbatul în înregistrarea video care a apărut marţi, adresându-se cetăţenilor japonezi. "Altfel, acest cuţit va deveni coşmarul vostru", ameninţă el.

Suma cerută este echivalentul fondurilor promise recent de către premierul Shinzo Abe ca ajutor umanitar ţărilor din Orientul Mijlociu afectate de campania sângeroasă a SI în Irak şi în Siria.

Însă misterul şi confuzia plutesc în continuare în jurul identităţii "jihadistului John".

Oficiali americani şi britanici afirmă că ei cred că ştiu cine este bărbatul, dar că nu au dezvăluit informaţia.

Acest lucru poate fi motivat prin faptul că agenţiile occidentale de informaţii cred că au mai mult de câştigat din faptul că păstrează tăcerea, apreciază Aki Peritz, un fost ofiţer CIA. "Ei pot exercita presiuni asupra familiei lui, asupra prietenilor lui", a declarat el pentru CNN. "Poate că au o linie către el. Poate că ştiu cine sunt verii lui, cine se duce în Siria, cine-l poate identifica. Însă dacă spui în mod public tuturor cine este, care este adevărata sa identitate, atunci poate că se va da la fund şi va dispărea", a adăugat acesta.

Potrivit unor informaţii, "jihadistul John" a fost rănit într-un atac aerian al coaliţiei anti-SI conduse de către Statele Unite. Însă înregistrarea video în care acesta apare marţi sugerează, în cazul în care chiar el este cel din imagini, că este în viaţă şi se simte suficient de bine pentru a profera ameninţări cu moartea şi a cere răscumpărări. Această posibilă reapariţie ajută maşina propagandei SI, folosită de gruparea teroristă sunnită pentru a aduna bani şi a atrage recruţi.

"Par neafectaţi - că sunt capabili să filmeze acest video cu aceşti ostatici japonezi afară, la lumina zilei, probabil că undeva în Siria", a declarat pentru CNN analistul pentru probleme legate de terorism Paul Cruickshank.

După cinci luni şi aproximativ 2.000 de atacuri aeriene de la înregistrarea video a SI cu asasinarea jurnalistului american James Foley, unul dintre cei mai faimoşi călăi pare să fie în continuare liber, deplânge postul american. Militari pi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii britanice şi americane au refuzat să comenteze în legătură cu acest lucru.

În opinia unor experţi, problema constă în dificultatea infiltrării unor comandouri în Siria, cu scopul de a ajunge la "jihadistul John". "SI operează în ceea ce numim teritoriu interzis", afirmă unul.

O misiune a forţelor speciale americane a eşuat, în iulie, să-l localizeze pe Foley şi alţi ostatici, în Siria. "Încercarea de a-l salva pe domnul Foley este unul lucrurile care a făcut Casa Albă foarte reticentă faţă de o acţiune agresivă", a declarat Tony Shaffer, un fost agent operativ din spionajul american, care a condus operaţiuni speciale în Irak şi Afganistan.

Între timp, odată cu apropierea termenului-limită, Guvernul Japoniei urmează să ia o decizie cu privire la modul în care va răspunde ultimatumului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici