Inspectorii Oficiului European pentru Combaterea Fraudelor, împiedicaţi să verifice birourile eurodeputaţilor acuzaţi de corupţie

Inspectorii Oficiului European pentru combaterea Fraudelor (OLAF) nu au primit permisiunea de a verifica documente la sediul PE în ancheta declanşată după dezvăluirile din Sunday Times, informează un comunicat oficial.

88 afișări
Imaginea articolului Inspectorii Oficiului European pentru Combaterea Fraudelor, împiedicaţi să verifice birourile eurodeputaţilor acuzaţi de corupţie

Inspectorii Oficiului European pentru Combaterea Fraudelor, împiedicaţi să verifice birourile eurodeputaţilor acuzaţi de corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cadrul propriei investigaţii, inspectorii OLAF au încercat să colecteze documente din birourile eurodeputaţilor vizaţi de informaţiile dezvăluite, la sediul Parlamentului European, pe 22 martie. În virtutea legislaţiei actuale, inspectorii OLAF s-au prezentat la autorităţile competente ale PE şi au anunţat că intenţionau să inspecteze birourile eurodeputaţilor vizaţi", precizează OLAF.

Autorităţile PE au refuzat să ofere acces la birourile eurodeputaţilor, precizând că instituţia va organiza consultări interne pentru a analiza solicitarea OLAF.

OLAF a primit un răspuns oficial, pe 24 martie, din partea preşedintelui PE, în care era reiterat refuzul unei investigaţii la birourile europarlamentarilor, solicitându-se explicaţii în legătură cu competenţele OLAF de efectuare a unei anchete.

Săptămâna trecută, OLAF anunţa că era la curent cu informaţiile apărute în Sunday Times şi evalua dacă iniţierea unei investigaţii era în competenţa sa. "OLAF este la curent cu informaţiile apărute în Sunday Times şi preluate şi de restul presei. Evaluăm informaţiile şi vedem dacă deschiderea unei investigaţii în acest caz intră în competenţa OLAF", declara un reprezentant al serviciului de presă al OLAF.

Serviciul de presă a insistat că, inclusiv în cazul deschiderii unei investigaţii, OLAF nu dă condamnări, aceasta fiind de competenţa instanţelor naţionale.

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a promis o politică de "toleranţă zero" în privinţa corupţiei în rândul eurodeputaţilor, referindu-se la scandalul "bani pentru amendamente" descoperit de Sunday Times. Doi eurodeputaţi, austriacul Ernst Strasser şi slovenul Zoran Thaler, au demisionat după ce au fost surprinşi oferindu-se să introducă amendamente în schimbul unor sume de bani pentru o firmă falsă de lobby.

Un al treilea europarlamentar implicat în scandal, românul Adrian Severin, a fost exclus din grupul său parlamentar, iar în prezent figurează ca independent în Parlamentul European şi i se cere demisia. Un al patrulea europarlamentar, spaniolul Pablo Zalba Bidegain, membru al Partidului Popular European, face obiectul unui material publicat de Sunday Times în scandalul privind promovarea unor amendamente în PE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici