Instanţa supremă din Brazilia va investiga rolul lui Bolsonaro în revoltele din Brasilia

Curtea Supremă a Braziliei a fost de acord vineri să deschidă o anchetă asupra fostului preşedinte Jair Bolsonaro pentru că ar fi încurajat protestele antidemocratice care s-au încheiat cu luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale de către susţinătorii săi din Brasilia, potrivit Reuters.

174 afișări
Imaginea articolului Instanţa supremă din Brazilia va investiga rolul lui Bolsonaro în revoltele din Brasilia

Instanţa supremă din Brazilia va investiga rolul lui Bolsonaro în revoltele din Brasilia

„Personalităţile publice care continuă să conspire în mod laş împotriva democraţiei încercând să instituie o stare de excepţie vor fi trase la răspundere”, a declarat judecătorul Alexandre de Moraes, care a fost de acord cu cererea procurorilor federali de a lansa ancheta.

Bolsonaro, care se află în prezent în Statele Unite, va fi anchetat de procurori pentru posibila „instigare şi paternitate intelectuală a actelor antidemocratice care au dus la vandalism şi violenţe la Brasilia duminica trecută”, a precizat parchetul superior într-un comunicat.

Curtea Supremă a ordonat deja arestarea fostului ministru al justiţiei al lui Bolsonaro, Anderson Torres, pentru că a permis desfăşurarea protestelor din capitala braziliană după ce a preluat responsabilitatea pentru securitatea publică a Brasiliei.

Mii de susţinători ai lui Bolsonaro au vandalizat Curtea Supremă, Congresul şi palatul prezidenţial la sfârşitul săptămânii trecute, încercând să provoace haos şi o lovitură de stat militară care l-ar înlătura pe preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva şi l-ar readuce la putere pe liderul de extremă dreapta

După ce a pierdut alegerile din octombrie în faţa lui Lula, Bolsonaro a părăsit Brazilia pentru Statele Unite în ajunul încheierii mandatului său, evitând să-i transmită eşarfa prezidenţială rivalului său de stânga la învestirea sa.

Torres, care, ca şi Bolsonaro, se află în Florida, a declarat că intenţionează să se întoarcă în Brazilia pentru a se preda. Bolsonaro a declarat pe reţelele de socializare că va anunţa întoarcerea sa în Brazilia.

Ministrul justiţiei, Flavio Dino, a declarat într-o conferinţă de presă că va aştepta până săptămâna viitoare pentru a reevalua cazul lui Torres, indicând că un efort de a cere extrădarea sa ar putea avea loc dacă fostul ministru nu se predă. Mandatul de arestare împotriva lui Torres a fost emis de de Moraes, care l-a demis din funcţie pe şeful securităţii din Brasilia la doar câteva ore după ravagii.

Joi, poliţia a găsit în casa lui Torres un proiect de decret care părea a fi o propunere de a interveni în rezultatul alegerilor. Torres a susţinut că documentul se afla printre altele într-un teanc care urma să fie aruncat. El a spus că acestea au fost „scurse” către ziarul Folha de S.Paulo în absenţa sa pentru a crea o „naraţiune falsă”.

Dino a declarat că nu a făcut nicio solicitare către Statele Unite cu privire la Bolsonaro.

Formaţiunea politică din care face parte Bolsonaro, Partidul Liberal, a decis să îşi întărească echipa de avocaţi în vederea pregătirii apărării fostului preşedinte, a declarat pentru Reuters un oficial al partidului.

Bolsonaro se confruntă cu mai multe investigaţii pentru declaraţiile antidemocratice pe care le-a făcut în calitate de preşedinte, inclusiv afirmaţiile repetate potrivit cărora sistemul electoral a fost deschis la fraudă. Liderii partidului se tem acum că acesta va fi considerat responsabil pentru luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale de duminică. Deşi nu cred că va fi arestat, se tem că ar putea fi declarat neeligibil să candideze la alegerile din 2026.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici