Întâlnire între liderii Rusiei şi Chinei. Putin îi mulţumeşte lui Xi Jinping pentru "poziţia echilibrată" în privinţa Ucrainei şi se opune "provocărilor" SUA în Taiwan

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis joi liderului chinez Xi Jinping că Moscova susţine politica Beijingului "O singură Chină", se opune "provocărilor" Statelor Unite în strâmtoarea Taiwan şi apreciază "poziţia echilibrată" a Chinei în privinţa Ucrainei.

1043 afișări
Imaginea articolului Întâlnire între liderii Rusiei şi Chinei. Putin îi mulţumeşte lui Xi Jinping pentru "poziţia echilibrată" în privinţa Ucrainei şi se opune "provocărilor" SUA în Taiwan

Întâlnire între liderii Rusiei şi Chinei. Putin i-a mulţumit lui Xi Jinping pentru "poziţia echilibrată" în privinţa Ucrainei şi se opune "provocărilor" SUA

Cei doi lideri s-au întâlnit în marja summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan. A fost prima lor întâlnire faţă în faţă de când Rusia şi-a lansat "operaţiunea militară specială" în Ucraina, în februarie, scrie Reuters.

În comentariile televizate de deschidere a întâlnirii bilaterale, Putin i-a spus lui Xi: "Apreciem foarte mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi în ceea ce priveşte criza din Ucraina. Înţelegem întrebările şi îngrijorarea dumneavoastră în această privinţă. În timpul întâlnirii de astăzi, vom explica, desigur, poziţia noastră".

Rusia s-a apropiat mai mult de China de când şi-a trimis forţele armate în Ucraina în februarie, decizie care a declanşat sancţiuni occidentale fără precedent împotriva Moscovei.

De asemenea, în scurta declaraţie publică, Putin aliniază cele două ţări în ceea ce analiştii văd ca pe o alianţă antiamericană şi antioccidentală în formare.

Putin s-a referit la insistenţa Beijingului ca alte ţări să nu recunoască Taiwanul, o insulă autoguvernată pe care Bejingul o revendică ca parte a Chinei, ca ţară independentă.

"Intenţionăm să aderăm cu fermitate la principiul "O singură China"", a declarat Putin.

El a adăugat că Rusia "condamnă provocările Statelor Unite şi ale sateliţilor lor în strâmtoarea Taiwan", o posibilă referire la navele de război ale marinei americane care au navigat prin apele internaţionale în strâmtoarea Taiwan pe 27 august.

Statele Unite nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

China nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici