Învestitura prezidenţială, o lungă (şi friguroasă) tradiţie americană

Învestirea preşedintelui Barack Obama luni, la Washington, nu va face excepţie de la regulă, deoarece va fi frig, şi anume minus 3 grade Celsius, potrivit previziunilor meteorologice.

143 afișări
Imaginea articolului Învestitura prezidenţială, o lungă (şi friguroasă) tradiţie americană

Învestitura prezidenţială, o lungă (şi friguroasă) tradiţie americană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 1841, preşedintele William Harrison ţine să termine, fără palton şi cu capul descoperit, un foarte lung discurs de învestitură, în pofida unei temperaturi glaciale. El contractează o pneumonie, care îl va ucide o lună mai târziu.

Era atât de frig în ianuarie 1985 (minus 14 grade Celsius), încât Ronald Reagan va muta ceremonia prestării jurământului sub cupola Capitoliului, excluzând 140.000 de invitaţi.

Învestitura prezidenţială este un ritual sacru a cărui dată - 20 ianuarie - este stabilită de către Constituţie, care precizează totodată că mandatul preşedintelui începe la prânz. Anul acesta, cum 20 ianuarie cade duminica, ceremonia publică a fost amânată, conform tradiţiei, pentru 21 ianuarie, de altfel o zi liberă, în memoria lui Martin Luther King Jr. Barack Obama va depune jurământul în mod privat, cu preşedintele Curţii Supreme, la 20 ianuarie.

George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite, a fost învestit în 1789, la New York. După mutarea capitalei la Washington, în 1800, majoritatea preşedinţilor au depus jurământul în Capitoliu, sediul Congresului, sau în exteriorul acestuia.

Însă locul actual, pe flancul de vest al Capitoliului, cu faţa la un parc cu o lungime de aproximativ doi kilometri, National Mall, este cel mai spectaculos şi a fost ales de către toţi preşedinţii de după Ronald Reagan, în 1981.

O platformă uriaşă de lemn este construită cu trei luni înainte, pe care asistă demnitarii, inclusiv ansamblul congresmenilor, Guvernului, judecătorilor Curţii Supreme, Statului Major militar, guvernatorilor statelor şi al corpului diplomatic.

La întâlnirea cu Barack Obama, în 2009, aproximativ 1,8 milioane de vizitatori au invadat încă din zori National Mall. El a susţinut un discurs de aproximativ 20 de minute, precedat de lectura unui poem şi mai multe cântece, inclusiv imnul american, care anul acesta va fi intrerpretat de către Beyoncé. În total, ceremonia durează aproximativ o oră.

Imediat după discurs, congresmeni, membrii Curţii Supreme şi invitaţi ai preşedintelui vor participa la un prânz, în interiorul Capitoliului. Foştii preşedinţi sunt, de asemenea, invitaţi.

Ulterior, familia Obama se va urca în limuzină şi va parcurge cei 2,7 kilometri care despart Capitoliul de Casa Albă, pe Pennsylvania Avenue, cel mai mare bulevard din Washington. Ea va petrece o parte a după-amiezii în gradena instalată în exteriorul Casei Albe, asistând la o defilare tradiţională a aproximativ 50 de grupuri, inclusiv militari, care civile, grupuri de cetăţeni şi fanfare.

Luni seara, preşedintele şi soţia sa, Michelle, vor dansa la baluri oficiale, inclusiv unul organizat pentru militari şi familiile acestora şi unul uriaş, deschis publicului la Centrul Convenţiei din Washington, unde nu mai sunt locuri disponibile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici