Iranul a respins posibilitatea unei întâlniri între Hassan Rohani şi Shimon Peres

Iranul a respins miercuri posibilitatea unei întâlniri între preşedintele iranian şi omologul său israelian, considerând că este vorba despre o "propagandă" promovată pentru a scoate Israelul din izolarea în care se află după semnarea unui acord nuclear între Teheran şi marile puteri.

92 afișări
Imaginea articolului Iranul a respins posibilitatea unei întâlniri între Hassan Rohani şi Shimon Peres

Preşedintele iranian Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iranul nu şi-a schimbat poziţia faţă de regimul sionist", a anunţat pentru jurnalişti purtătoarea de cuvânt a Ministerului iranian de Externe, Marzieh Afkham, răspunzând unei întrebări legate de declaraţiile făcute duminică de Shimon Peres potrivit cărora el ar fi pregătit să aibă o întrevedere cu omologul său, Hassan Rohani, în pofida tensiunilor dintre cele două ţări.

"Iranul nu recunoaşte Israelul. Poziţia noastră faţă de acest regim opresiv şi de ocupaţie - care este complet nelegitim şi a fost creat pentru a ocupa teritoriile palestinienilor - este clară", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Întrebat, cu ocazia unui forum economic desfăşurat duminică la Tel Aviv, despre o posibilă întrevedere cu preşedintele iranian, Peres, care nu dispune decât de puteri simbolice şi protocolare, a răspuns: "De ce nu? Eu nu am duşmani, nu este o problemă personală, ci una politică".

În opinia purtătoarei de cuvânt, declaraţia lui Peres are drept scop să ajute Israelul să iasă din izolarea în care se află după semnarea unui acord nuclear între Iran şi marile puteri la mijlocul lunii noiembrie.

"Această propagandă promovată pentru a scoate regimul din izolare va rămâne sterilă", a anunţat Afkham.

Israelul acuză Iranul că încearcă să dezvolte arma nucleară, acuzaţie dezminţită de Teheran.

Iranul a făcut frecvent declaraţii agresive la adresa statului evreu, pe care nu îl recunoaşte, şi oferă sprijin atât mişcării palestiniene Hamas, cât şi celei libaneze Hezbollah, alţi inamici ai Israelului în regiune.

Israelul a ameninţat în repetate rânduri cu o acţiune militară împotriva Iranului, cu scopul de preveni dezvoltarea unui arsenal nuclear de către această ţară. Iranul a răspuns că va riposta la orice acţiune militară a Israelului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici