Iranul a testat o tehnologie nucleară militară avansată

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut Iranului să dea explicaţii cu privire la dovezi care sugerează că oamenii de ştiinţă iranieni au experimentat o tehnologie nucleară militară avansată, relatează The Guardian.

40 afișări
Imaginea articolului Iranul a testat o tehnologie nucleară militară avansată

Iranul a testat o tehnologie nucleară militară avansată (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Existenţa acestei tehnologii militare, cunoscută sub numele de dispozitiv de "implozie în două puncte", este secretă atât în Statele Unite, cât şi în Marea Britanie.

Însă, potrivit unei documentaţii nepublicate anterior, dintr-un dosar aparţinând AIEA, oamenii de ştiinţă iranieni ar fi putut testa componente cu înalt grad de deflagraţie ale acestei tehnologii.

Această evoluţie a fost calificată ca "impresionantă" de experţi nucleari, care au făcut urgent un efort de găsire a unei soluţii diplomatice la criza nucleară iraniană.

Această tehnologie sofisticată permite producerea de focoase mai mici şi mai simple decât modelele vechi. Aceasta reduce diametrul focoaselor şi face mai uşoară introducerea lor în rachetă.

Documentaţia referitoare la experimente cu această tehnologie militară face parte din dovezile adunate de AIEA cu privire la înarmarea nucleară, prezentate Iranului în vederea unui răspuns.

Dosarul, intitulat "Posibile aspecte militare ale programului nuclear iranian", este alcătuit parţial din rapoarte furnizate AIEA de servicii de informaţii occidentale.

Agenţia ONU a tratat, în trecut, asemenea rapoarte cu scepticism, în special după războiul din Irak. Însă directorul AIEA, Mohammed ElBaradei, a declarat că dovezile privind înarmarea iraniană "par să provină din surse multiple şi din perioade diferite de timp, par în general necontradictorii şi sunt suficient de cuprinzătoare şi detaliate să fie adresate Iranului" în vederea unui răspuns.

Fragmente din dosar au fost publicate anterior, dar nu se ştia că acesta conţinea documentaţie asupra unor focoase atât de avansate.

"Este uimitor că Iranul poate lucra la un asemenea tip de material", a declarat un consilier guvernamental european în probleme nucleare.

"Este nemaipomenit că, înainte de a perfecta primul pas, aceştia merg direct la etapa a patra sau a cincea. Începerea cu tehnologii sofisticate denotă nivelul ambiţiei tehnice, care este surprinzător", a declarat James Acton, un expert nuclear britanic din cadrul Carnegie Endowment for International Peace.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici