Iranul acuză Occidentul că ar fi la originea eşecului misiunii lui Kofi Annan în Siria

Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a acuzat Occidentul, în special Statele Unite, că ar fi la originea eşecului misiunii mediatorului internaţional Kofi Annan în Siria, scena unor confruntări sângeroase în ultimele 16 luni.

192 afișări
Imaginea articolului Iranul acuză Occidentul că ar fi la originea eşecului misiunii lui Kofi Annan în Siria

Kofi Annan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Occidentul şi unele state din regiune nu doreau ca Annan să reuşească în misiunea sa. De fiecare dată când încerca să soluţioneze criza, Occidentul crea obstacole", a declarat Salehi, a cărui ţară este un aliat al regimului lui Bashar al-Assad.

În opinia lui, demisia lui Annan din funcţia de emisar al ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, anunţată joi, este provocată de intransigenţa Statelor Unite în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, nu de Moscova şi Beijing, aliaţi ai regimului sirian, după cum afirmă Washingtonul.

"Lipsa unităţii în cadrul Consiliului de Securitate evocată de Annan nu priveşte Rusia sau China. Americanii au deturnat (această acuzaţie) pentru a o pune pe seama (Moscovei şi Beijingului) şi încearcă să îşi impună propriile idei întrucât nu vor să spună adevărul", a apreciat Salehi.

Planul de pace al lui Annan a fost acceptat de Siria şi alte state din regiune dar, potrivit ministrului iranian, statele care îi sprijină pe rebeli "nu i-au permis lui Annan să îşi pună în aplicare iniţiativa".

El şi-a exprimat speranţa că succesorul lui Annan va acţiona într-o manieră "independentă", cum a făcut-o acesta, şi a avertizat că orice mediator care se va alinia statelor occidentale "va eşua, întrucât cealaltă parte nu va dori să coopereze cu el".

La rândul său, ayatollahul ultraconservator Ahmad Jannati a declarat la Teheran că "Statele Unite, Israelul, Arabia Saudită, Turcia şi Qatar lucrează mână în mână pentru a răsturna regimul. Cine nu ştie că interveniţi direct în Siria", a declarat acesta.

Anterior, purtătorul de cuvânt pentru Afaceri externe iraniene, citat de IRNA, a afirmat că demisia lui Annan este rezultatul "ingerinţelor" unor state pe care nu le-a numit şi a lăsat să se înţeleagă că Iranul ar putea juca un rol mai mare în reglementarea conflictului.

El nu a numit aceste state, dar Teheranul acuză Arabia Saudită, Qatar şi Turcia că furnizează arme rebelilor din Siria, în complicitate cu Statele Unite şi Israelul.

La rândul său, Washingtoul acuză Teheranul că livrează arme şi expertiză forţelor regimului sirian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici