Iranul afirmă că noile sancţiuni economice sunt "condamnabile" şi "fără efecte"

Iranul condamnă noile sancţiuni economice impuse de Statele Unite, Marea Britanie şi alte state occidentale ca urmare a programului său nuclear controversat şi le consideră a fi "fără efect", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian.

219 afișări
Imaginea articolului Iranul afirmă că noile sancţiuni economice sunt "condamnabile" şi "fără efecte"

Iranul afirmă că noile sancţiuni economice sunt "condamnabile" şi "fără efecte" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceste sancţiuni vin ca urmare a ostilităţii manifestate de aceste ţări împotriva poporului nostru. Sunt condamnabile şi fără efecte", a declarat Ramin Mehmanparast, în cadrul conferinţei sale de presă săptămânale.

"Acţiunile unor state occidentale, în special ale Statelor Unite şi Marii Britanii, împotriva poporului nostru sunt fără consecinţe (...). Toată lumea ştie că nivelul comerţului nostru cu Statele Unite şi Marea Britanie este la cel mai redus nivel. În ultimii ani am decis să diminuăm schimburile cu aceste două state pentru a le spori pe cele cu alte state", a mai declarat purtătorul de cuvânt.

"Acest gen de măsuri seamănă mai degrabă cu propaganda şi războiul psihologic (...). Fiecare ştie că în decursul primelor luni ale anului iranian (care începe în luna martie - n.r.) nivelul schimburilor noastre externe a crescut cu 36 la sută" faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a precizat Mehmanparast.

Washingtonul a anunţat luni noi sancţiuni împotriva Iranului, cu referire în special la sectorul bancar şi cel petrolier, şi a avertizat toate statele care fac afaceri cu Iranul.

Aceste sancţiuni au fost anunţate în urma unui recent raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care sporeşte suspiciunile privind o "dimensiune militară" a programului nuclear iranian.

Iranul a respins noul raport AIEA şi susţine că programul său nuclear are doar un scop paşnic.

La rândul său, Marea Britanie a anunţat luni că întrerupe toate legăturile existente între sectorul financiar britanic şi băncile Iranului, iar Canada a blocat efectiv toate tranzacţiile cu statul iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici