Iranul depune o plângere la ONU împotriva lui Obama pentru "şantaj nuclear"

Iranul a depus o plângere oficială la ONU împotriva preşedintelui american Barack Obama pentru "şantaj nuclear" împotriva Teheranului, a anunţat miercuri agenţia oficială Irna.

33 afișări
Imaginea articolului Iranul depune o plângere la ONU împotriva lui Obama pentru "şantaj nuclear"

Iranul depune o plângere la ONU împotriva lui Obama pentru "şantaj nuclear" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La 6 aprilie, Barack Obama a prezentat noua doctrină nucleară a Statelor Unite care se angajează să nu folosească niciodată arma atomică împotriva unui adversar care nu o deţine şi să respecte prevederile tratatului de neproliferare nucleară (TNP). Iranul şi Coreea de Nord fac excepţie de la această regulă.

Într-o scrisoare transmisă marţi la ONU de către reprezentantul iranian Mohammad Khazai, Iranul se întreabă despre "intenţiile" Washingtonului şi evocă "ameninţările" unui atac nuclear împotriva Iranului, potrivit Irna.

"Membrii ONU nu trebuie să tolereze sau să neglijeze un astfel de şantaj nuclear în secolul al XXI-lea", se arată în scrisoare. "Statele Unite, într-o manieră ilegitimă, au identificat o ţară, care nu are capacitate nucleară, ca fiind ţinta armelor lor atomice şi pregătesc planuri militare în această bază".

Doctrina şi declaraţiile liderilor americani care au urmat "nu exprimă nu numai o intenţie, dar fac parte din documentele oficiale exprimând politica americană de recurgere la arma atomică împotriva unei ţări semnatare a TNP", potrivit scrisorii.

"Aceasta este o adevărată ameninţare împotriva păcii şi a securităţii internaţionale şi afectează TNP", precizează textul.

Potrivit scrisorii, secretarul Apărării Robert Gates şi secretarul de Stat Hillary Clinton au lansat "ameninţări implicite" privind "folosirea armei atomice împotriva Iranului în baza unor ipoteze complet false".

Iranul şi-a reiterat angajamentul de a crea o lume fără arsenale nucleare. "Membrii ONU trebuie să ia măsuri ferme pentru a distruge complet armele nucleare deoarece aceasta este singura garanţie împotriva recurgerii la astfel de arme sau prin recurgerea la ameninţări".

Marile puteri, în special Statele Unite, ameninţă Iranul cu aplicarea de noi sancţiuni, suspectând autorităţile de la Teheran că încearcă să obţină arma nucleară sub pretextul dezvoltării unui program nuclear civil, deşi oficialii iranieni au dezminţit o astfel de iniţiativă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici