Iranul va produce în serie o replică a vedetei Bladerunner 51 echipată cu rachete şi torpile

Iranul va produce în serie o replică a vedetei Bladerunner 51, considerată cea mai rapidă navă din lume, care va fi dotată cu rachete şi torpile pentru a fi utilizate în Golful Persic, afirmă un oficial iranian citat de agenţia Fars.

24 afișări

"Bladerunner este o navă britanică ce deţine recordul de viteză. Am obţinut un exemplar al acestei nave. Am făcut modificări pentru a fi capabilă să lanseze rachete sau torpile", declară generalul Ali Fadavi, comandantul Forţelor Navale subordonate Gardienilor Revoluţiei.

"Într-un an, Gardienii Revoluţiei vor fi echipaţi cu astfel de nave", precizează generalul.

Nava Bladerunner 51, o vedetă cu greutatea de 16 tone şi lungimea de 15,5 metri, poate atinge viteza maximă de 65 de noduri (120 de kilometri pe oră). Nava, propulsată de două motoare de 1.000 de cai putere, a efectuat în 2005 un tur al arhipelagului britanic în aproximativ 27 de ore, cu o viteză medie de 63 de noduri (116 kilometri pe oră).

Generalul Fadavi nu a explicat cum a ajuns Iranul să deţină un exemplar al navei Bladerunner 51, precizând doar că a fost adusă "prin Africa de Sud".

Potrivit generalului, o navă americană a încercat să intercepteze vedeta în apele iraniene ale Oceanului Indian în urmă cu 18 luni.

"În caz de conflict, vom fi peste tot pentru a ataca inamicii", avertizează generalul, reamintind că Iranul controlează Strâmtoarea Ormuz, pe unde circulă 40 la sută din traficul petrolier global.

"Mijloacele militare cu care se dotează Iranul au scopul principal de disuasiune, pentru ca inamicul să ştie că orice război va fi în dezavantajul său", insistă generalul.

Oficialii iranieni au multiplicat în ultimele săptămâni declaraţiile în sensul descurajării unui atac împotriva Iranului, în contextul în care Statele Unite şi Israelul nu au exclus posibilitatea opţiunii militare pentru a stopa programul militar iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici