Israelul a atacat fără discriminare ţinte civile şi militare în timpul conflictului din Gaza

Armata israeliană a atacat fără discriminare ţinte militare şi civile, 70 la sută dintre victime înregistrându-se în rândul civililor, inclusiv a personalului medical, în timpul războiului din vara anului 2014 din Fâşia Gaza, au acuzat experţi într-un raport publicat miercuri.

196 afișări
Imaginea articolului Israelul a atacat fără discriminare ţinte civile şi militare în timpul conflictului din Gaza

Israelul a atacat fără discriminare ţinte civile şi militare în timpul conflictului din Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Opt experţi însărcinaţi de ONG-ul israelian "Physicians for Human Rights" au chestionat 68 de locuitori din Fâşia Gaza spitalizaţi în timpul celor 50 de zile de conflict în care aproximativ 2.200 de palestinieni au fost ucişi, iar alţi peste 10.000 răniţi.

"Atacurile şi raidurile succesive în acelaşi loc au provocat numeroase victime în rândul civililor şi decese în rândul salvatorilor", potrivit raportului, care menţionează de asemenea "un atac aparent deliberat asupra spitalului Chouhada al-Aqsa din Deir el-Balah pe 21 iulie 2014". Acest atac s-a soldat cu numeroşi morţi şi răniţi.

"Bombardamentele puternice şi fără avertisment în prealabil asupra cartierelor locuite de civili (...) nu par să fi fost decise de militari sau de comandanţi izolaţi, care ar fi fost nevoiţi să obţină aprobarea şefilor din cadrul armatei şi/sau a Guvernului israelian", au acuzat experţii în raport.

În plus, deşi Israelul afirmă că lansează atacuri de avertisment pentru a le lăsa timp locuitorilor să fugă, majoritatea răniţilor chestionaţi au dezvăluit cazuri în care persoane au fost "ucise sau rănite în apropierea caselor lor sau a rudelor acestora", se arată în raport.

Al-Mizan, un ONG din Fâşia Gaza care militează pentru apărarea drepturilor omului şi care a participat la colectarea informaţiilor, a apreciat pentru AFP că această procedură scoate la lumină acţiuni ce pot fi calificate ca fiind "crime de război".

Raportul mai relevă folosirea de explozivi "în zone rezidenţiale".

Prin acest raport, experţii au dorit să tragă un semnal de alarmă cu privire la impactul pe termen lung al acestui război şi al celor precedente din Fâşia Gaza. Potrivit ONU, aproape 400.000 de copii vor avea nevoie de consiliere psihologică după acest conflict.

Guvernul israelian s-a apărat ori de câte ori a avut ocazia faţă de astfel de critici şi a acuzat mişcarea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, că ea însăşi este vinovată de crime de război având în vedere faptul că îi foloseşte pe civili ca "scuturi umane".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici