Italia se alătura Iniţiativei „Noul Drum al Mătăsii", propusă de China, în pofida obiecţiilor UE şi SUA

Italia se va alătura Iniţiativei „Noul Drum al Mătăsii", propusă de China, a anunţat premierul italian Giuseppe Conte cu doar câteva zile înainte de vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în Italia, informează agenţia The Associated Press.

15883 afișări
Imaginea articolului Italia se alătura Iniţiativei „Noul Drum al Mătăsii", propusă de China, în pofida obiecţiilor UE şi SUA

Italia se alătura Iniţiativei „Noul Drum al Mătăsii", propusă de China, în pofida obiecţiilor UE şi SUA

Conte a declarat că semnarea de către Italia a unui memorandum de înţelegere pentru participarea la acest proiect economic nu va „pune în discuţie" poziţia Romei în cadrul alianţei transatlantice sau legăturile cu partenerii europeni.

Aderarea Italiei va oferi legitimitate sporită Iniţiativei „Noul Drum al Mătăsii", cunoscută şi sub numele „Centură şi Drum", care îşi propune să dezvolte infrastructura pentru a lega, pe uscat şi pe mare, China de regiunile din jur şi apoi de Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.

Pe de altă parte, proiectul este privit cu suspiciune în capitalele occidentale, care consideră că scopul iniţiativei este mai degrabă de a amplifica influenţă economică şi politică a Chinei, decât de a genera bunăstare economică.

Un oficial de la Casa Albă a avertizat Italia să nu se alăture proiectului, pe care l-a descris drept un „proiect vanitos" al Chinei.

Italia este totodată prima ţară din Grupul statelor puternic industrializate (G7), după ce ţările europene au refuzat anul trecut să semneze o declaraţie comună privind proiectul „Centură şi Drum", susţinând că îndeplineşte standardele privind finanţarea şi transparenţa.

Preşedintele chinez Xi Jinping va efectua un turneu european în perioada 21-26 martie, urmând să viziteze Italia, Franţa şi Monaco.

La un summit în luna mai 2018, preşedintele chinez Xi Jinping s-a angajat să investească peste 120 de miliarde de dolari în acest proiect.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici