Izolaţi, locuitorii din Slaviansk se aprovizionează cu apă din fântâni arteziene şi se spală în râu

Locuitorii din Slaviansk, oraş situat în estul prorus la Ucrainei şi înconjurat de armată, au rămas fără apă curentă, electricitate şi comunicaţii, fiind nevoiţi să se aprovizioneze cu apa din fântânile arteziene şi să se spele într-un râu din apropiere.

411 afișări
Imaginea articolului Izolaţi, locuitorii din Slaviansk se aprovizionează cu apă din fântâni arteziene şi se spală în râu

Izolaţi, locuitorii din Slaviansk se aprovizionează cu apă din fântâni arteziene şi se spală în râu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu mai este apă, nici electricitate, nu mai este nimic", deplânge Aleksandra. Aşezată pe o bancă în piaţa Lenin din Slaviansk, un bastion prorus din estul Ucrainei, această octogenară tocmai şi-a umplut un bidon cu apă clocită luată din fântâna arteziană.

"Este pentru toaletă în primul rând, dar mi se întâmplă să o mai şi beau. O fierb", afirmă ea.

Aleksandra nu este singura care ia apă din marea fântână arteziană din piaţa Lenin, a cărei alimentare cu apă a fost oprită. Mai mulţi locuitori o însoţesc şi îşi fac provizii de când a fost oprită apa, în urmă cu o săptămână după ce sistemul de aprovizionare a fost avariat de focurile de armă.

Din aprilie, oraşul Slaviansk, cu aproximativ 110.000 de locuitori, a devenit bastionul separatiştilor proruşi. Luptele dintre forţele loiale Guvernului de la Kiev şi rebeli sunt aproape zilnice.

Locuitorii trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a supravieţui în astfel de condiţii.

În afară de apă şi electricitate, sunt întrerupte şi comunicaţiile. Internetul nu mai funcţionează în oraş şi doar câţiva operatori telefinici mai emit.

"Cel puţin există un râu în apropiere unde ne putem spăla", afirmă Paşa, în vârstă de aproximativ 50 de ani.

La intrarea în oraş, zeci de persoane stau la coadă, aşteptând distribuirea de apă minerală îmbuteliată. Procurarea produselor de primă necesitate este din ce în ce mai dificilă.

Majoritatea magazinelor s-au închis. "Închis permanent", scrie în faţa unui magazin din centrul oraşului.

Doar un mic supermarket şi o cafenea au mai rămas deschise, dar se închid la ora 18.00, faţă de 23.00 în urmă cu câteva săptămâni.

"Suntem fără îndoială cei mai curajoşi. Într-o zi s-a tras chiar alături, dar noi suntem totuşi la muncă", explică o chelneriţă care, în lipsa apei şi curentului electric, nu serveşte decât salată sau carne preparată pe aragaz.

"Este ca la Cernobîl. Sunt cabluri care atârnă peste tot, case distruse. Înainte aici trăiau oameni, lucrau", afirmă Svetlana.

În plin centru al oraşului, impactul luptelor este vizibil peste tot. Unele clădiri au fost spulberate de suflul exploziilor şi aproape toate străzile sunt pline de cioburi.

Acestea sunt din ce în ce mai goale. Câţiva locuitori se aventurează uneori pe bicicletă. Dar altfel, singurii care circulă cu maşinile pe străzi sun insurgenţii proruşi, cu armele în mâini.

"Înainte totul era calm. Au venit şi ne-au spus că ne apără. Dar de cine? Încă nu am înţeles", afirmă o femeie ce locuia într-un imobil spulberat de o explozie, referindu-se la rebeli.

Această bătrână doamnă care locuieşte în Slaviansk de 45 de ani, nu mai vrea acum decât un singur lucru: să plece din oraş, aşa cum au făcut mulţi alţii, între care copiii şi nepoţii săi, care au plecat să se refugieze la prieteni în Rusia.

Dar "soţul meu este bolnav şi nu îl pot lăsa aici. Altfel aş fi fost plecată demult", explică ea.

Armata ucraineană, care încercuieşte oraşul, nu este vizibilă. Mulţi locuitori o acuză însă că este la originea recentelor explozii violente din oraş.

Această armată controlează draconic jurnaliştii autorizaţi să intre în oraş. Trecerea este permisă după îndelungi verificări ale acreditărilor cerute de la autorităţile de la Kiev. Echipa AFP a trebuit să aştepte aprobarea timp de două ore la postul de control.

"Toţi bărbaţii înarmaţi trebuie să plece şi doar aşa se va reinstaura calmul", rezumă bătrâna.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici