Japonia îşi recheamă ambasadorul din cauza unei statui ce simbolizează femei de reconfortare în Coreea de Sud

Japonia a anunţat, vineri, că îşi recheamă temporar ambasadorul din Coreea de Sud, drept răspuns la ridicarea unei statui ce simbolizează femei sud-coreene forţate să lucreze în bordeluri militare nipone în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters şi DPA.

2220 afișări
Imaginea articolului Japonia îşi recheamă ambasadorul din cauza unei statui ce simbolizează femei de reconfortare în Coreea de Sud

Japonia îşi recheamă ambasadorul, din cauza unei statui ce simbolizează femei de reconfortare în Coreea de Sud (Imagine: AFP/ Arhiva Foto Mediafax)

Cele două naţiuni au convenit, în anul 2015, că problema "femeilor de reconfortare", care a afectat îndelung relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud, va fi "în cele din urmă şi ireversibil" rezolvată dacă toate condiţiile acordului, care implică prezentarea de scuze din partea Japoniei şi un fond destinat victimelor, vor fi îndeplinite.

Statuia, care înfăţişează o tânără desculţ stând pe un scaun, a fost ridicată în apropiere de consulatul Japoniei din oraşul sud-coreean Busan la finalul anului trecut.

Tokyo l-a rechemat temporar pe ambasadorul din Seul, Yasumasa Nagamine, şi pe consulul general din oraşul Busan, Yasuhiro Morimoto, a declarat într-o conferinţă de presă Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului nipon Shinzo Abe, potrivit DPA.

Japonia va suspenda, de asemenea, discuţii privind un acord de swap valutar cu statul sud-coreean, a adăugat Suga.

"Am cerut în mod repetat Coreei de Sud să se ocupe de soluţionarea acestei probleme în mod corespunzător, dar situaţia nu s-a îmbunătăţit, deci am luat această măsură", a spus Suga.

Coreea de Sud a criticat Japonia, susţinând că decizia de vineri este "extrem de regretabilă".

"Chiar dacă sunt probleme dificile, guvernele ambelor state trebuie să dezvolte în mod continuu relaţii nipono-sud-coreene bazate pe o legătură de încredere", a spus ministrul sud-coreean de Externe.

Tokyo a cerut îndelung mutarea unei alte statui din faţa Ambasadei Japoniei de la Seul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici