Japonia şi Turcia vor dezvolta împreună echipamente de apărare militară - presă

Japonia şi Turcia vor dezvolta împreună, prin intermediul întreprinderilor din industria grea, echipamente şi tehnologii de apărare, a anunţat în ediţia de marţi cotidianul economic japonez Nikkei.

309 afișări
Imaginea articolului Japonia şi Turcia vor dezvolta împreună echipamente de apărare militară - presă

Japonia şi Turcia vor dezvolta împreună echipamente de apărare militară - presă (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit cotidianului, grupul nipon Mitsubishi Heavy Industries (MHI) a început să studieze înfiinţarea în Turcia a unei întreprinderi comune cu un partener local, care ar urma să-i fie propus de Guvernul turc, cu scopul de a dezvolta şi produce un motor de tanc.

Cooperarea tehnică în domeniul militar cu Japonia era foarte dificilă până recent din cauza legilor japoneze restrictive, dar constrângerile au fost relaxate în 2011 sub precedentul Guvern de centru-stânga.

Alte cooperări, cu Marea Britanie şi Franţa, s-ar putea încheia, pe lângă cele existente cu aliatul american.

Ideea unei dezvoltări în comun a acestui motor de tanc cu Turcia a apărut în urma unor discuţii între premierul de dreapta japonez, Shinzo Abe, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, care au avut loc în mai, în timpul unei vizite în regiune a şefului Guvernului nipon.

Dacă proiectul unei întreprinderi comune pentru dezvoltarea de echipamente militare va fi realizat, va fi vorba despre o premieră în acest sens.

Cu toate acestea, Japonia ar avea temeri în ceea ce priveşte riscul de scurgeri tehnologice către alte ţări, printre care China, cu care întreţine relaţii tensionate.

Turcia s-a angajat să implementeze un sistem strict de protecţie, iar cele două ţări urmează să definitiveze până la sfârşitul anului un acord foarte minuţios pe această temă.

Japonia şi Turcia întreţin relaţii bune, în special economice, iar un eventual parteneriat în domeniul apărării are şanse mici să nemulţumească Statele Unite, apreciază Guvernul japonez, potrivit Nikkei.

Datorită faptului că premierul Abe promovează o diplomaţie foarte activă, mai multe ţări s-au arătat interesate de o cooperare tehnologică militară cu Japonia, subliniază un oficial din cadrul Ministerului Apărării de la Tokyo, citat de cotidian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici