Japonia debarcă rachete pe o insulă din Pacific

Forţele japoneze au transferat două rachete fără încărcătură pe o insulă din Pacificul de Sud a arhipelagului nipon, în cadrul unui important exerciţiu militar care irită clar Beijingul.

422 afișări
Imaginea articolului Japonia debarcă rachete pe o insulă din Pacific

Japonia debarcă rachete pe o insulă din Pacific (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax Foto)

Potrivit unor oficiali, aceste rachete au ajuns miercuri pe această insulă strategică, Miyako, situată la 300 de kilometri sud de insula cea mai importantă, Okinawa (sudul Japoniei). Aceste arme au fost debarcate de forţele de autoapărare (SDF, numele oficial al armatei japoneze) cu un sistem de lansare de rachete antinavă de suprafaţă.

"Aceasta este prima dată când astfel de armament este debarcat pe această insulă îndepărtată", a declarat joi un purtător de cuvânt al Statului Major japonez, potrivit căruia aceste rachete sunt inoperabile pentru moment.

În perioada 1-18 noiembrie, 34.000 de persoane, distrugătoare şi avioane de vânătoare participă la aceste manevre, care includ şi manevre de debarcare pe atolul nelocuit Okidaitojima, situat la 400 de kilometri sud-est de principala insulă Okinawa.

Oficial, aceste manevre urmăresc "să menţină şi să amelioreze capacităţile operaţionale ale Forţelor de autoapărare" în caz de atac armat, în special într-un moment în care Tokyo şi alte ţări din regiune se îngrijorează în legătură cu creşterea puterii militare şi ambiţiilor maritime ale Chinei.

Japonia lucrează, astfel, la crearea unei unităţi amfibie specială destinată apărării sau recuceririi unor insule mici.

Japonia a organizat deja astfel de manevre în 2011, dar într-un context mai puţin tensionat cu Beijingul decât în prezent.

De peste un an, relaţiile sino-japoneze sunt la cel mai scăzut nivel din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei de Est.

Lucrurile s-au tensionat în septembrie 2012, când Japonia a naţionalizat trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

De atunci, Beijingul trimite periodic patrule ale pazei de coastă în apele teritoriale ale acestor insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri vest de Okinawa, generând temeri privind un incident cu nave japoneze care se întâlnesc cu acestea.

Joi, Global Times, apropiat puterii chineze, prezenta pe prima pagină decizia Tokyo de a instala sisteme de rachete pe insula Miyako, vorbind despre o "mişcare fără precedent care, potrivit experţilor, vizează blocarea marinei chineze".

La sfârşitul lui octombrie, tensiunea a crescut brusc între cele două ţări: pentru prima dată de la agravarea diferendului lor teritorial, Beijingul şi Tokyo au folosit în ultimele zile cuvinte care se referă la război şi pace, sugerând o posibilă escaladă.

Evocând incursiunile chineze în jurul arhipelagului, ministrul japonez al Apărării, Itsunori Onodera, a apreciat că acestea ameninţă pacea şi constituie "o zonă gri" între "timp de pace şi situaţie de urgenţă".

Cu câteva zile mai devreme, Ministerul chinez al Apărării a folosit expresia "act de război" pentru a avertiza Tokyo împotriva oricărei eventuale acţiuni împotriva avioanelor sale de vânătoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici