Jean-Claude Juncker pledează pentru înfiinţarea unei forţe militare a Uniunii Europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pledează pentru înfiinţarea unei forţe militare a Uniunii Europene, apreciind că acest lucru ar îmbunătăţi poziţia blocului comunitar pe scena internaţională şi ar transmite un mesaj Rusiei, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

509 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker pledează pentru înfiinţarea unei forţe militare a Uniunii Europene

Jean-Claude Juncker pledează pentru înfiinţarea unei forţe militare a Uniunii Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, Jean-Claude Juncker a declarat că formarea unei armate a UE ar fi una dintre cele mai bune modalităţi de apărare a valorilor şi graniţelor Uniunii.

"O armată ca aceasta ne-ar ajuta să ne coordonăm mai bine politicile externe şi de apărare şi să asumăm împreună responsabilităţile Europei în lume", a afirmat Juncker. "Imaginea Europei a suferit dramatic, iar în ceea ce priveşte politica externă nu pare să fim luaţi în serios", a adăugat el.

Preşedintele CE, fost premier al Luxemburgului, a mai afirmat că, printr-o asemenea forţă, UE ar putea reacţiona într-o manieră credibilă când se confruntă cu o ameninţare la adresa libertăţii într-un stat membru sau într-o ţară vecină.

"Nu am crea o armată europeană care să fie folosită imediat", a subliniat el. "Dar o armată comună a europenilor ar arăta Rusiei că suntem serioşi în ceea ce priveşte apărarea valorilor Uniunii Europene", a precizat acesta.

Juncker a adăugat că o forţă a UE nu ar fi considerată o provocare pentru rolul de apărare al NATO.

Propunerea unei forţe de apărare a UE a fost formulată prima dată în Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în decembrie 2009. Cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy au pledat în favoarea unei asemenea forţe. Însă politica de apărare şi problemele militare rămân în mare parte domeniul fiecărui stat membru în parte.

Marea Britanie s-ar putea opune unei asemenea integrări strategice a capacităţilor militare şi defensive, în timp ce Germania ar putea fi de acord cu această propunere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici