Jeb Bush susţine că, retrospectiv, nu ar fi invadat Irakul

Fostul guvernator de Florida Jeb Bush a declarat joi că, privind retrospectiv, nu ar fi invadat Irakul în 2003, la câteva zile după ce a refuzat să răspundă la această întrebare, relatează AP, în pagina electronică.

393 afișări
Imaginea articolului Jeb Bush susţine că, retrospectiv, nu ar fi invadat Irakul

Jeb Bush susţine că, retrospectiv, nu ar fi invadat Irakul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă toţi ar trebui să răspundem la întrebări ipotetice, ştiind ceea ce ştim, voi ce aţi fi făcut?", a declarat Bush cu o urmă de iritare în timpul campaniei în Arizona. "Nu m-aş fi implicat. Nu aş fi mers în Irak", a adăugat el.

Acesta este un răspuns pe care fostul guvernator de Florida şi probabilul candidat al republicanilor la alegerile prezidenţiale a refuzat să îl ofere în timpul câtorva apariţii publice, chiar dacă majoritatea adversarilor săi din cadrul partidului au răspuns şi l-au criticat pentru evitarea întrebării.

Bush a declarat joi că rezistenţa sa a fost generată pe de o parte de loialitatea faţă de fratele său mai mare, George W. Bush, care a ordonat invazia în calitate de preşedinte, iar pe altă parte faţă de familiile celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă.

"Nu voi încerca să afirm că fratele meu a făcut un lucru greşit sau că tatăl meu a făcut acest lucru greşit", a declarat Bush ulterior într-un discurs susţinut la întâlnirea de primăvareă a Comitetului Naţional Republican din Pheonix. "Nu se va întâmpla. Am avut multe dificultăţi cu acest lucru. Îmi iubesc mult familia", a adăugat el.

Această loialitate ar putea arunca o umbră asupra campaniei lui Bush, dar numele familiei îi este, de asemenea, cel mai puternic aliat politic. În cazul în care ar fi ales, el ar deveni cel de-al treilea membru al familiei care ar ocupa funcţia de preşedinte, după tatăl şi fratele său.

Războiul din Irak este printre cele mai definitoare aspecte ale preşedinţiei lui George W. Bush. Peste 4.400 de militari americani au murit în acest conflict, în timp ce mulţi alţii au fost grav răniţi. Războiul a costat cel puţin 1,7 trilioane de dolari şi a fost justificat prin estimarea eronată a serviciilor de informaţii că Irakul deţine arme de distrugere în masă. Nicio astfel de armă nu a fost găsită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici