Joe Biden cere consolidarea instituţiilor democratice pe plan global şi denunţă "presiunile autocraţilor"

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a pledat, la "Summitul pentru Democraţie", pentru intensificarea acţiunilor de consolidare a instituţiilor democratice, în contextul "provocărilor globale" şi "presiunilor autocraţilor", insistând pentru respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei.

336 afișări
Imaginea articolului Joe Biden cere consolidarea instituţiilor democratice pe plan global şi denunţă "presiunile autocraţilor"

Sursa foto: Mediafaxfoto

"Am vrut să organizez acest summit deoarece aici, în Statele Unite, ştim că înnoirea democraţiei noastre şi a instituţiilor democratice necesită eforturi constante. Democraţia americană este o luptă constantă pentru a atinge cele mai înalte idealuri şi pentru vindecarea diviziunilor", a declarat Joseph Biden în discursul rostit la Summitul pentru Democraţie, organizat de Casa Albă în format online.
 
"Democraţia nu se produce accidental, trebuie să o înnoim cu fiecare generaţie. Iar aceasta este o problemă urgentă din punctul nostru de vedere, în opinia mea. Deoarece datele pe care le vedem indică în principal o direcţie greşită", a precizat Joseph Biden, conform stenogramei discursului, postată pe site-ul Casei Albe şi vizualizată de MEDIAFAX.
 
Preşedintele SUA a notat că evaluările specialiştilor constată regrese ale democraţiei pe plan mondial în ultimii 10-15 ani. "Aceste tendinţe sunt exacerbate de provocările globale care sunt mai complexe decât au fost vreodată şi care necesită eforturi comune pentru abordarea acestor preocupări. Sunt exacerbate de presiunile externe din partea autocraţilor. Ei încearcă să îşi extindă puterea, să îşi exporte şi să îşi extindă influenţa în lume, justificând politicile şi practicile represive ca fiind un mod mai eficient de abordare a actualelor provocări. Aşa sunt prezentate de către cei care încearcă să alimenteze clivajele sociale şi polarizarea politică", a subliniat Joseph Biden.
 
"Ca o comunitate globală pentru democraţie, noi trebuie să apărăm valorile care ne unesc. Trebuie să apărăm justiţia şi statul de drept, libertatea de exprimare, presa liberă, libertatea religioasă şi drepturile fiecărei persoane. (...) Statele Unite intenţionează să conducă prin puterea exemplului, prin investiţii în democraţia noastră şi prin susţinerea partenerilor din întreaga lume", a insistat preşedintele SUA, explicând că strategia Washingtonului include colaborarea internaţională pentru "îmbunătăţirea transparenţei" politice şi pentru "tragerea la răspundere" a liderilor "corupţi".
 
"Sunt mândru să lansez astăzi Iniţiativa Prezidenţială pentru Înnoirea Democratică, care va include eforturi diplomatice şi programe de asistenţă străină în scopul consolidării rezilienţei democratice şi a drepturilor omului pe plan global", a subliniat Jospeh Biden. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici