John Kerry cere să se facă dreptate în cazul prăbuşirii avionului malaezian în Ucraina

Secretarul de Stat american, John Kerry, a cerut marţi să se facă dreptate în cazul prăbuşirii în Ucraina a avionului MH17 al Malaysia Airlines, doborât probabil de separatiştii proruşi în iulie.

124 afișări
Imaginea articolului John Kerry cere să se facă dreptate în cazul prăbuşirii avionului malaezian în Ucraina

John Kerry cere să se facă dreptate în cazul prăbuşirii avionului malaezian în Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aflat în vizită la Sydney, Kerry a denunţat o "crimă inimaginabilă", desemnând, dar fără a-i numi, insurgenţii din estul Ucrainei, care ar fi înarmaţi de Rusia.

Avionul Boeing al Malaysia Airlines, care asigura ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât la 17 iulie de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei.

Catastrofa aeriană s-a soldat cu moartea a 298 de persoane, între care 193 de olandezi, 44 de malaysieni şi 38 de australieni. Kievul şi occidentalii îi acuză pe rebeli, care ar fi echipaţi de ruşi, că au lansat racheta, în timp ce Moscova şi insurgenţii acuză Kievul.

"Informăm Australia şi întreaga lume că cerem în mod absolut dreptate pentru această crimă inimaginabilă", a afirmat Kerry într-o conferinţă de presă la Sydney.

"Este de neconceput (...). Nu vrem ca astfel de lucruri să se repete", a precizat el.

Kerry a cerut o "anchetă completă pentru a legitima acţiunile care vor fi demarate".

Fără a numi Rusia, el a explicat că Statele Unite dispun de "imagini" din satelit cu armele utilizate pentru doborârea avionului. "Nu este nici un mister cu privire la originea acestor arme", a adăugat el.

Australia a respectat joi o zi de doliu naţional în memoria cetăţenilor săi decedaţi în iulie în urma doborârii avionului Malaysia Airlines deasupra Ucrainei.

Premierul Tony Abbott s-a alăturat familiilor victimelor. "Va veni timpul judecării vinovaţilor, dar astăzi aducem un omagiu morţilor şi suferim cu cei vii", a declarat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici