John Kerry: Dacă Snowden este patriot, să se întoarcă în SUA

Dacă Edward Snowden este patriot, el trebuie să se întoarcă în Statele Unite pentru a fi judecat, a declarat miercuri secretarul de Stat John Kerry, referindu-se la fostul consultant al serviciilor americane de informaţii refugiat în prezent în Rusia.

259 afișări
Imaginea articolului John Kerry: Dacă Snowden este patriot, să se întoarcă în SUA

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Dacă domnul Snowden vrea să revină în Statele Unite, îl putem urca în avion azi. Vom fi încântaţi să se întoarcă", a declarat Kerry pentru postul american NBC.

"Şi ar trebui să revină, este ceea ce ar face un patriot", a insistat şeful diplomaţiei americane.

"Un patriot nu fuge şi nu se refugiază în Rusia sau în Cuba ori în altă ţară. Un patriot s-ar întoarce în Statele Unite şi şi-ar prezenta argumentele în faţa poporului american", a subliniat el. "Dar el a refuzat să facă acest lucru, până în prezent în orice caz", a adăugat Kerry.

Edward Snowden, un fost consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), care se află la originea dezvăluirilor despre amploarea programelor de supraveghere ale Statelor Unite, a dat asigurări într-un interviu pentru NBC News, din care au fost difuzate fragmente marţi, că a primit o "formare de spion" şi că a acţionat "sub acoperire" în străinătate, în contul CIA.

În acest interviu, realizat la Moscova, unde a obţinut în august statutul de refugiat, pentru o perioadă de un an, Snowden afirmă că vrea să respingă ideea propagată, în opinia sa de către Washington, potrivit căreia este doar un "analist de bază". Guvernul american "încearcă să evidenţieze un post pe care l-am avut în cariera mea, pentru a disimula totalitatea biografiei mele", afirmă el în acest interviu care urmează să fie difuzat integral miercuri seara.

Edward Snowden este inculpat, în ţara sa, pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului. El afirmă că nu a vrut niciodată să se refugieze în Rusia, dând asigurări că rămâne în această ţară deoarece Guvernul american a decis să-i revoce paşaportul în contextul în care intenţiona să plece în Cuba.

Kerry a declarat miercuri pentru NBC că Snowden, în vârstă de 30 de ani, este "un fugar în ochii justiţiei, acesta este motivul pentru care nu este autorizat să urce la bordul unor avioane străine şi să călătorească în lume".

"Dacă este ataşat de America şi crede în această ţară, ar trebui să aibă încredere în sistemul judiciar american. Dar se refugiază în Rusia, o ţară autoritaristă, şi spune pur şi simplu că încearcă să plece în Cuba. Ce înseamnă acest lucru?", a adăugat Kerry.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici