John Kerry: Egiptul se află "în prima linie" a luptei "antiteroriste"

Egiptul se află "în prima linie" a luptei "antiteroriste", a declarat sâmbătă la Cairo secretarul de Stat, care încearcă să pună pe picioare o coaliţie internaţională al cărei obiectiv este să înfrângă jihadiştii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) în Siria şi Irak.

151 afișări
Imaginea articolului John Kerry: Egiptul se află "în prima linie" a luptei "antiteroriste"

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Egiptul se află în prima linie a luptei împotriva terorismului, mai ales în ceea ce priveşte lupta contra grupărilor extremiste în Sinai", a declarat Kerry într-o conferinţă de presă, referindu-se la grupări care se declară inspirate de Al-Qaida şi sunt responsabile de atacuri sângeroase asupra forţelor de securitate în această peninsulă din estul Egiptului.

"Din acest motiv, într-un efort de susţinere, am anunţat luna trecută livrarea" unor elicoptere de tip Apache Egiptului, a precizat el.

Atacurile împotriva forţelor egiptene s-au multiplicat ca represalii faţă de reprimarea sângeroasă a susţinătorilor fostului preşedinte Mohamed Morsi, destituit de armată, reprimare soldată cu 1.400 de morţi.

Relaţiile dintre Egipt şi Statele Unite s-au deteriorat după destituirea lui Morsi, determinând Washingtonul să suspende pentru o perioadă o parte a ajutorului militar pe care-l acordă autorităţilor de la Cairo.

Kerry a făcut această declaraţie în prezenţa omologului său egiptean Sameh Shukri, după ce s-a întâlnit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi şi liderul Ligii Arabe Nabil al-Arabi.

Washingtonul ar vrea ca în Egipt "instituţiile religioase să se pronunţe împotriva SI şi să vorbească despre acest lucru în predicile de vinerea", în moschei, a declarat un diplomat american înaintea conferinţei de presă.

Egiptul, care s-a angajat să susţină eforturile americane de eradicare a jhadiştilor din cadrul SI în Irak şi Siria, nu va furniza, se pare, un ajutor militar.

Pe de altă parte, Kerry a declarat că a purtat o "discuţie deschisă" pe tema problemei spinoase a drepturilor omului în Egipt în întâlnirea cu el-Sisi.

"Statele Unite nu-şi schimbă niciodată preocuparea faţă de dreptruile omului în favoarea altor obiective", a spus el, după ce Egiptul şi-a exprimat susţinerea faţă de coaliţia condusă de Statele Unite împotriva SI.

"Am purtat o discuţie deschisă despre îngrijorările pe care le-am exprimat. Cred că preşedintele el-Sisi şi ministrul de Externe Sameh Shukri (...) sunt conştienţi de (aceste) îngrijorări", a adăugat Kerry.

Statele Unite au condamnat în mai multe rânduri încarcerarea unor jurnalişti de la postul Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, acuzaţi că au susţinut mişcarea Fraţii Musulmani din care provine islamistul Morsi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici