John Kerry: Iranul va trebui să ia măsuri "foarte dificile" în vederea semnării unui acord definitiv

Iranul va trebui să ia decizii "foarte dificile" în vederea semnării unui acord definitiv cu marile puteri în programul său nuclear controversat, a avertizat joi secretarul de Stat american, John Kerry.

115 afișări
Imaginea articolului John Kerry: Iranul va trebui să ia măsuri "foarte dificile" în vederea semnării unui acord definitiv

Secretarul de Stat american, John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful diplomaţiei americane a declarat că Iranul "nu este deschis" în toate problemele întâmpinate în cadrul negocierilor şi rămâne vizat de un regim de sancţiuni internaţionale.

Iranul şi marile puteri din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au încheiat, la sfârşitul lunii noiembrie, la Geneva, un acord interimar pentru şase luni (de la 20 ianuarie până la 20 iulie) care prevede îngheţarea activităţilor nucleare sensibile în schimbul anulării unor sancţiuni. Noi negocieri au fost lansate la sfârşitul lunii ianuarie, ţările din cadrul 5+1 încercând să obţină un acord general care să garanteze natura exclusiv paşnică a programului nuclear iranian.

Următoarea sesiune va avea loc pe 17 martie, la Viena.

"Cred că mergem în direcţia bună. (Dar) nu pot să vă spun unde vom ateriza la final, încă nu ştim nimic", a spus Kerry în faţa unei comisii a Senatului american.

"Iranienii vor trebui să ia decizii foarte dificile, cu scopul de a răspunde preocupărilor comunităţii internaţionale legate de natura paşnică a acestui program" nuclear, a insistat şeful diplomaţiei americane.

Grupul 5+1 şi Israelul acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma nucleară. Teheranul respinge această acuzaţie.

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, s-a deplasat în weekendul trecut la Teheran şi a avertizat în privinţa unui exces de optimism în soluţionarea dosarului nuclear. Negocierile vor fi dificile şi succesul nu poate fi garantat, a afirmat ea.

La rândul său, John Kerry a avertizat din nou în privinţa unor încercări de a se investi în Iran, după ce mai multe companii s-au arătat interesate şi au trimis delegaţii în această ţară. Şeful diplomaţiei americane a declarat că a contactat "personal" omologi de-ai săi din alte ţări pentru "a le spune foarte clar că Iranul nu este deschis în (toate) problemele". "Ei au înţeles (...), însă, dacă unii oameni vor încălca regimul de sancţiuni, întreprinderile lor vor fi pedepsite", a subliniat Kerry.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici