John Kerry s-a întâlnit cu oficialii statelor membre ASEAN pentru a discuta revendicările Chinei

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, s-a întâlnit miercuri cu miniştrii de Externe ai statelor membre ASEAN pentru a discuta despre situaţia tensionată privind revedicările teritoriale ale conducerii chineze din Marea de Sud a Chinei, informează site-ul agenţiei de presă germane DPA.

137 afișări
Imaginea articolului John Kerry s-a întâlnit cu oficialii statelor membre ASEAN pentru a discuta revendicările Chinei

John Kerry s-a întâlnit cu oficialii statelor membre ASEAN pentru a discuta revendicările Chinei

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, s-a întâlnit miercuri cu ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, pentru a discuta despre situaţia tensionată privind revedicările teritoriale ale conducerii chineze din Marea de Sud a Chinei, participând la întâlnirea din Kuala Lumpur, capitala Malaysiei, a miniştilor de Externe ai statelor care fac parte din Asociaţia Tărilor din sud-estul Asiei (ASEAN).

Numeroşi membri ai ASEAN şi-au exprimat îngrijorările privitoare la extinderea teritorială a Chinei în anumite zone din Marea de Sud a Chinei, creând dispute cu ţările vecine pe această temă.

"Statele Unite susţine dorinţa exprimată în mod repetat a membrilor ASEAN de a păstra pacea şi stabilitatea în Marea de Sud a Chinei", a declarat Kerry miniştrilor de Externe ai statelor membre ASEAN.

Secretarul de Stat al SUA a anunţat că întâlnirea cu Wang Yi a decurs "bine", fără a mai da şi alte detalii suplimentare.

"Vrem să asigurăm securitatea căilor maritime de trecere cruciale şi zonelor de pescuit esenţiale", a declarat Kerry, adăugând că "vrem să vedem că disputele din aceste zone sunt tratate în mod pacifist şi în baza unor legi internaţionale".

Marţi, secretarul de Externe din Filipine, Albert del Rosario, a denunţat planurile Chinei de "revendicare teritorială masivă" din ultimul an ca fiind "agresive".

De asemenea, reclamaţii în acest sens au venit şi din partea oficialilor din Vietman, Malaezia, Brunei şi Taiwan.

În timpul unei opriri efectuate în drumul spre întâlnirea membrilor ASEAN, Wang a declarat blocarea proiectelor de construcţie ale Chinei în zona respectivă a fost "nerealistă şi nu va fi aplicată".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici