John Kerry susţine că Iranul va fi judecat după acte, nu după vorbe

Iranul va fi judecat după acţiunile sale, nu după vorbe, a promis, joi, la Tokyo secretarul de Stat american John Kerry, care "îl asigură pe premierul israelian Benjamin Netanyahu" că Statele Unite nu se vor lăsa păcălite de deschiderea afişată de iranieni.

111 afișări
Imaginea articolului John Kerry susţine că Iranul va fi judecat după acte, nu după vorbe

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele (Barack Obama) şi cu mine am spus că nu cuvintele vor face diferenţa, ci actele", a afirmat şeful diplomaţiei americane, după scepticismul manifestat de Netanyahu în faţa semnalelor de deschidere trimise de noul preşedinte iranian Hassan Rohani.

"Îl asigur pe premierul Netanyahu şi poporul israelian că nimic din ceea ce facem nu se bazează pe încredere" cu Teheranul, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat împreună cu şeful Pentagonului, Chuck Hagel, şi cu omologii lor japonezi. 

În faţa semnalelor de detensionare a relaţiilor între Washington şi Teheran fără precedent de la instaurarea Republicii Islamice, Benjamin Netanyahu a ameninţat că Israelul va acţiona "singur" pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară.

"Israelul nu va lăsa Iranul să obţină arme nucleare. Dacă Israelul este obligat să acţioneze singur, va acţiona singur", a afirmat el în faţa Adunării Generale a ONU, într-un discurs fără concesii, denunţat de Iran drept "provocator şi războinic".

De la Tokyo, şeful diplomaţiei americane s-a străduit să dea asigurări Israelului reafirmând angajamentul american faţă de securitatea statului evreu, care "rămâne primordial".

"Să fie clar: când este vorba despre securitatea Israelului, nimic nu va putea să se amestece în relaţia dintre Statele Unite şi Israel", a pledat el. 

Săptămâna trecută, Iranul a acceptat să reia negocierile privind programul său nuclear, şefii diplomaţiei din cele două ţări, John Kerry şi Mohammad Javad Zarif, s-au întâlnit şi o convorbire telefonică istorică a avut loc între Obama şi Rohani. 

În opinia lui John Kerry, "testul" în următoarele săptămâni şi în următoarele luni, "nu într-o perioadă lungă de timp", va fi să se stabilească dacă bunele intenţii manifestate de preşedintele iranian sunt urmate de acţiuni concrete pentru asigurarea occidentalilor cu privire la natura programului său nuclear. 

Aceştia din urmă suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arma nucleară în timp ce Teheranul susţine că programul său nuclear nu are decât scopuri civile.

"Vom urmări acest lucru foarte, foarte atent", a adăugat Kerry, în opinia căruia "întrebarea este dacă există voinţă din partea tuturor părţilor" de a se găsi un teren de înţelegere.

Şeful diplomaţiei americane a salutat totuşi iniţiativele preşedintelui Hassan Rohani "căruia trebuie să i se dea credit pentru că a întins mâna", declarându-se conştient că atitudinea noului lider iranian nu întruneşte unanimitatea în ţara sa.

Preşedintele iranian a promis să angajeze un dialog constructiv cu comunitatea internaţională şi să dea dovadă de mai multă transparenţă în privinţa activităţilor nucleare iraniene.

Kerry se află la Tokyo împreună cu secretarul Apărării, Chuck Hagel, pentru a participa la o reuniune "2+2" privind evoluţia alianţei militare cu Japonia alături de omologii lor, Fumio Kishida şi Itsunori Onodera.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici