John McCain: Trimiterea unui număr prea mic de militari în Afganistan ar fi o eroare "istorică"

Senatorul republican american John McCain a declarat că suplimentarea efectivelor din Afganistan cu mai puţin de 40.000 de militari, numărul care ar fi fost cerut de comandantul american din teren, generalul Stanley McChrystal, "ar fi o eroare de proporţii istorice", relatează CNN.

17 afișări
Imaginea articolului John McCain: Trimiterea unui număr prea mic de militari în Afganistan ar fi o eroare "istorică"

John McCain: Trimiterea unui număr prea mic de militari în Afganistan ar fi o eroare "istorică" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Republicanul din Arizona, care a fost învins de Barack Obama la alegerile prezidenţiale din 2008, s-a exprimat într-un interviu difuzat duminică la emisiunea "State of the Union", pe postul CNN.

"Cred că pericolul mai mare acum este o jumătate de măsură, un fel de a încerca să mulţumeşti toate zonele spectrului politic", a subliniat McCain. "Şi, din nou, am o mare înţelegere pentru preşedinte, pentru că ia cele mai grele decizii pe care preşedinţii trebuie să le ia, dar cred că trebuie să acţioneze cu viteză".

Ignorarea solicitărilor care au fost "prezentate şi aprobate" de şeful Comandamentului Central, generalul David Petraeus, şi de şeful Statului Major Interarme, amiralul Michael Mullen, "ar fi o eroare de proporţii istorice", a răspus McCain, la întrebarea dacă 10.000 sau 20.000 de militari suplimentari în Afganistan ar fi de ajuns.

Subliniind succesul strategiei de contrainsurgenţă în Irak, în care Petraeus şi McChrystal au jucat roluri importante, McCain a sugerat că preşedintele nu ar trebui să amâne o decizie, ci ar trebui să urmeze recomandarea strategică pe care cei doi generali au prezentat-o.

La rândul său, senatoarea democrată Dianne Feinstein, preşedintele Comisiei pentru Serviciile de Informaţii din Senat, a declarat pentru ABC News că trupele americane vor fi puse în pericol dacă Obama nu ascultă recomandările lui McChrystal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici