Jurnaliştii prezenţi la Cairo continuă să fie hărţuiţi

Forţele de securitate egiptene au continuat să deţină jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului, în timp ce unele grupuri de opoziţie s-au întâlnit cu reprezentanţii Guvernului egiptean pentru a găsi o soluţie diplomatică la criza politică din ţară, relatează CNN.

37 afișări
Imaginea articolului Jurnaliştii prezenţi la Cairo continuă să fie hărţuiţi

Jurnaliştii prezenţi la Cairo continuă să fie hărţuiţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duminică, un corespondent al postului de televiziune Al-Jazeera în limba engleză, Ayman Mohyeldin, a fost deţinut de armată, în timp ce liderii egipteni insistă că jurnaliştii sunt liberi să îşi desfăşoare activitatea în Egipt. Acesta a fost eliberat în cursul nopţii de duminică spre luni, potrivit Al-Jazeera. Un alt corespondent al televiziunii, Sherine Tadros, a fost reţinut la un punct de control al armatei, dar a fost eliberat după o oră.

Dacă sunt astfel de probleme, acestea "nu sunt intenţionate", a declarat premierul egiptean Ahmed Shafik pentru CNN. Arestarea jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului "nu este permisă deloc", a continuat el.

În ultimele zile, au fost voci care l-au acuzat pe preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, că a orchestrat atacuri pentru a suprima relatările în presa internaţionlă despre operaţiunile sângeroase ale susţinătorilor săi împotriva manifestanţilor paşnici din piaţa Tahrir din Cairo.

Jurnaliştii care încearcă să transmită de la revoltele din Egipt au anunţat, de asemenea, că au fost bătuţi, arestaţi şi hărţuiţi de forţele de securitate şi poliţie joi, situaţie care a condus la limitarea relatărilor televiziunilor în legătură cu protestele.

În afară de Al-Jazeera şi alte televiziuni şi ziare - inclusiv BBC, Al-Arabiya, ABC News, Washington Post, Fox News şi CNN - au anunţat că membri ai echipelor lor au fost atacaţi sau hărţuiţi în diverse moduri.

Amnesty International şi Human Rights Watch au anunţat, de asemenea, reţinerea unor angajaţi ai lor.

Oficiali din cadrul Departamentului american de Stat au declarat anterior pentru CNN că au informaţii că Ministerul egiptean de Interne este în spatele reţinerii jurnaliştilor, citând date oferite de ambasada americană de la Cairo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici