Jurnalistul AFP arestat la Teheran a fost eliberat

Jurnalistul Agenţiei France Presse Farhad Pouladi a fost eliberat sâmbătă seara şi a revenit acasă, la trei zile după ce a fost arestat la Teheran.

12 afișări
Imaginea articolului Jurnalistul AFP arestat la Teheran a fost eliberat

Jurnalistul AFP arestat la Teheran a fost eliberat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt acasă şi mă simt bine", a declarat Poladi. Eliberarea jurnalistului de naţionalitate iraniană fusese anunţată anterior de agenţia oficială iraniană IRNA.

"Jurnalistul AFP a fost eliberat cu aprobarea Procurorului General al Teheraului", a precizat IRNA.

Pouladi a fost arestat miercuri în timp ce relata despre un miting organizat de autorităţi pentru a marca 30 de ani de la luarea de ostatici de la ambasada SUA din Teheran. În aceeaşi zi, în pofida interdicţiei autorităţilor, partizani ai opoziţiei au ieşit pe străzi pentru a manifesta împotriva preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Procurorul General al Teheranului, Abbas Jaffari Dolatabadi, declarase vineri că aşteaptă un răspuns de la autorităţile competente privind permisul de lucru al jurnalistului, pentru a lua o decizie asupra eliberării sale sau a menţinerii în detenţie.

Un reprezentant al Ministerului Culturii şi Orientării Islamice afirmase anterior că Pouladi va fi eliberat "sâmbătă sau duminică".

După arestarea lui Pouladi, AFP ceruse autorităţilor iraniene eliberarea sa imediată, protestând faţă de arestarea sa şi menţinerea în detenţie.

El a fost arestat după ce motocicleta pe care era pasager a fost interceptată de trei membri ai serviciilor de securitate, doi în uniformă şi unul în civil, potrivit unor martori. Unul dintre ei avea asupra sa un aparat de emisie-recepţie, potrivit martorilor.

Conducătorul motocicletei a declarat că responsabilii forţelor de securitate au confiscat telefonul mobil al ziaristului după care l-au condus la o destinaţie necunoscută.

Agenţia iraniană de presă FARS a evocat vineri arestarea în aceeaşi zi a patru jurnalişti - doi canadieni, un japonez şi un iranian - pentru că au relatat, fără să deţină autorizaţie, despre mitingul oficial şi protestele desfăşurate la Teheran.

Dolatabadi a precizat ulterior că doi cetăţeni germani şi un cetăţean canadian au fost eliberaţi, dar nu se ştie dacă este vorba despre unul dintre jurnaliştii canadieni menţionaţi de FARS.

Un student danez la jurnalism a fost de asemenea arestat miercuri, în timpul manifestaţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici