Jurnalul unui apropiat al papei din timpul nazismului, Pius al XII-lea, publicat online

Biserica Catolică germană a anunţat marţi că va publica online jurnalul intim al cardinalului de Munchen Michael Faulhaber, un apropiat al lui Pius al XII-lea, cu scopul de a clarifica rolul controversat pe care l-a avut acest papă în timpul nazismului.

146 afișări
Imaginea articolului Jurnalul unui apropiat al papei din timpul nazismului, Pius al XII-lea, publicat online

Jurnalul unui apropiat al papei din timpul nazismului, Pius al XII-lea, publicat online (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Jurnalele sale, adnotate cu multe comentarii critice, vor fi prezentate online şi în consecinţă vor fi accesibile tuturor utilizatorilor în următorii ani, a declarat actualul cardinal de Munchen, Reinhard Marx, cu ocazia prezentării acestui proiect.

Rolul cardinalului Faulhaber (1869-1952) în timpul naţional-socialismului german rămâne la fel de controversat ca acela al lui Pius al XII-lea, care a fost papă din 1939 până în 1958.

Pe de o parte, el a redactat în 1937 pentru Pius al XI-lea schiţa iniţială a enciclicului "Mit brennender Sorge" ("Cu o îngrijorare arzătoare", n.r.) care condamna nazismul. Pe de altă parte, el i-a reproşat acestui papă atitudinea sa prea puţin critică şi chiar o anumită admiraţie pe care suveranul pontif o avea pentru Adolf Hitler.

Pius al XII-lea însuşi a fost criticat pentru comportamentul său faţă de cel de-al Treilea Reich: el a condamnat fascismul şi nazismul, dar polemicile au apărut după ce anumiţi prelaţi i-au criticat tăcerea şi relativa pasivitate în faţa atrocităţilor naziste.

Proiectul prezentat marţi este prevăzut să dureze 12 ani. Jurnalele intime ale cardinalului Faulhaber au fost, până în 2010, conservate de secretarul şi confidentul său, Johannes Waxenberger. Arhiepiscopia din Munchen le-a recuperat după moartea acestuia.

Aceste jurnale acoperă o perioadă cuprinsă între anii 1911 şi 1952 şi relatează discuţiile purtate de prelatul german cu ocazia a aproximativ 52.000 de întâlniri ale acestuia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici