Justiţia moldoveană refuză eliberarea lui Filat, după prelungirea reţinerii sale cu 30 de zile

Un tribunal de la Chişinău a refuzat eliberarea din custodie a fostului premier şi lider al Partidului Liberal-Democrat din republica Moldova (PLDM) Vlad Filat, acuzat de corupţie, respingând "garanţii personale" oferite de cinci deputaţi din cadrul formaţiunii.

214 afișări
Imaginea articolului Justiţia moldoveană refuză eliberarea lui Filat, după prelungirea reţinerii sale cu 30 de zile

Justiţia moldoveană refuză eliberarea lui Filat, după prelungirea reţinerii sale cu 30 de zile (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)

"Curtea a analizat solicitarea deputaţilor (privind eliberarea lui Filat în schimbul unor garanţii personale) şi cererea prin care avocaţii contestau ca nefondată solicitarea procurorului", a declarat miercuri, după audiere, procurorul de caz Adriana Beţişor, citată de agenţia rusă Tass.

Tribunalul a prelungit marţi, cu 30 de zile, detenţia provizorie a lui Filat.

Deputaţi din cadrul PLDM consideră că tribunalul nu are motive să-l ţină pe Filat în custodie atât timp cât nu-i este dovedită vinovăţia.

"Am cerut înlocuirea măsurii reţinerii (lui Filat), în baza unor garanţii personale din partea a cinci deputaţi. Nu s-au făcut progrese în acest caz. Filat nu a fost condamnat. Are dreptul să stea cu familia sa. Credem că eliberarea sa nu va avea vreun impact asupra anchetei", a declarat pentru presă Vadim Pistrinciuc, vicepreşedintele PLDM.

Procurorii îl suspectează pe Filat că este implicat în scandalul extrem de mediatizat al "dispariţiei" sumei de peste un miliard de dolari din sectorul bancar moldovean, care a provocat proteste ale opoziţiei în întreaga ţară.

Fostului premier i-a fost ridicată imunitatea de deputat şi a fost arestat în Parlament pe 15 octombrie, ceea ce a dus la prăbuşirea Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE), din care făceau parte PLDM, Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) şi Partidul Liberal din Republica Moldova (PLDM).

Filat a respins acuzaţiile care i se aduc. El susţine că Vladimir Plahotniuc, primvicepreşedintele PLDM, se află în spatele arestării. Presa moldoveană îl prezintă pe Plahotniuc ca fiind cel mai influent oligarh din fosta republică sovietică.

Proteste de stradă au izbucnit după ce Parlamentul l-a învestit pe Pavel Filip, din partea PDM, în funcţia de premier şi a validat un nou Guvern. Protestatari furioşi au pătruns în sediul Legislativului, cerând demisia noului Executiv şi alegeri parlamentare anticipate.

Noile autorităţi au iniţiat o serie de proiecte cu privire la politica preţurilor, lupta împotriva corupţiei şi restabilirea ordinii în ţară.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici