Kadhafi: Manifestanţii din Libia servesc interesele lui Osama ben Laden

Liderul libian Muammar Kadhafi a apreciat joi, într-un mesaj audio difuzat de televiziunea libiană, că manifestanţii din Libia servesc interesele liderului al-Qaida, Osama ben Laden.

52 afișări
Imaginea articolului Kadhafi: Manifestanţii din Libia servesc interesele lui Osama ben Laden

Kadhafi: Manifestanţii din Libia servesc interesele lui Osama ben Laden (Imagine. Mediafax Foto/AFP)

În cea de-a zecea zi a unei revolte fără precedent în Libia, colonelul s-a adresat locuitorilor oraşului Zawiyah (60 de kilometri vest de Tripoli) unde, potrivit agenţiei oficiale Jana, teroriştii au luat cu asalt un centru al unei forţe de securitate şi au tăiat gâtul unui număr de trei soldaţi, "după metoda fostului (lider al reţelei al-Qaida în Irak), Abu Musab al-Zarqawi".

Intervenţia sa, aparent telefonică şi întreruptă pentru scurt timp la 20 de minute după ce a început, la 14.15, s-a încheiat puţin după ora 14.30 GMT (16.30, ora României).

"Aceşti oameni nu au revendicări adevărate, revendicările lor sunt cele ale lui ben Laden", a afirmat colonelul Kadhafi.

El a prezentat "condoleanţe familiilor celor patru persoane din forţele de securitate ucise" la Zawiyah. "Mă întreb dacă ben Laden va ajuta la indemnizarea familiilor" celor ucişi, a adăugat el.

Kadhafi i-a acuzat de asemenea pe ben Laden şi al-Qaida că manipulează tinerii, oferindu-le "pilule halucinogene". "Ei profită de vârsta fragedă a acestor oameni pentru că, din punct de vedere legal, nu sunt pasibili de sancţiuni", a apreciat acesta.

El le-a cerut locuitorilor să îi aresteze pe partizanii liderului al-Qaida şi să îi aducă în faţa justiţiei.

Liderul libian, aflat la conducerea acestei ţări de 42 de ani, a mai afirmat că puterea sa în Libia este pur şi simplu "morală".

"Eu nu am puterea să fac legi sau să impun aplicarea legii. Regina Angliei nu are această autoritate. Este exact cazul meu", a subliniat el.

"Muammar Kadhafi nu are un post oficial din care să demisioneze. Muammar Kadhafi este liderul revoluţiei, sinonim cu sacrificiile până la sfârşitul zilelor. Este ţara mea, a părinţilor mei şi a strămoşilor", afirmase el marţi, în cadrul unui discurs televizat adresat naţiunii.

Kadhafi a mai spus, în mesajul audio difuzat joi, că manifestanţii iau droguri distribuite de "agenţi din străinătate".

Marţi, în primul său discurs public de la începutul revoltei sângeroase în Libia la 15 februarie, colonelul libian a jurat că va reprima violent protestatarii.

Liderul libian Muammar Kadhafi era din ce în ce mai izolat joi, confruntat cu o opoziţie care controlează estul ţării şi somat de Occident să oprească baia de sânge, comunitatea internaţională afirmând că se teme de o catastrofă umanitară din cauza exodului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici