Kievul intenţionează să "recupereze" regiunile din estul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a declarat marţi, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, că autorităţile de la Kiev intenţionează să "recupereze" regiunile din estul ţării, după alegerile separatiştilor de duminică.

538 afișări
Imaginea articolului Kievul intenţionează să "recupereze" regiunile din estul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei

Kievul intenţionează să "recupereze" regiunile din estul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Câteva regiuni din estul Ucrainei se află, de fapt, sub controlul teroriştilor proruşi şi trupelor ruseşti. Dar ele sunt regiuni ucrainene, iar noi le vom recupera", a dat el asigurări, confirmând înăsprirea tonului de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, luni.

Şeful diplomaţiei ucrainene nu a făcut nicio precizare cu privire la o eventuală ofensivă militară, după ce ultimele înaintări ale trupelor guvernamentale, la sfârşitul lui august, s-au soldat cu înfrângeri usturătoare. După ce s-a aflat pe punctul de a înăbuşi rebeliunea, armata ucraineană s-a lovit - afirmă Kievul şi Occidentul - de susţinerea separatiştilor de către trupe ale armatei ruseşti, acuzaţii respinse de către Moscova.

Aşa cum a făcut Poroşenko luni, Klimkin a catalogat scrutinul de duminică - pe care Occidentul l-a condamnat, iar Rusia l-a recunoscut - drept o "încălcare majoră" a Protocolului de la Minsk, încheiat pe 5 septembrie între Kiev şi separatişti cu participarea Moscovei şi OSCE.

"Nu ştiu dacă putem să vorbim despre un eşec complet (al procesului de pace), dar recunoaşterea «votului» de către Rusia compromite grav aplicarea Acordurilor de la Minsk", a declarat el, îndemnând Occidentul să exercite "mai multă presiune" asupra Kremlinului şi să consolideze sancţiunile impuse.

Ministrul ucrainean a denunţat totodată "incursiunea repetată a numeroşi militari ruşi" în regiunile rebele din Donbas. "Forţele ucrainene sunt pregătite să apere ţara mai mult ca niciodată", a avertizat el în interviu, publicat pe site-ul Bild.

În Ucraina, la două zile de la scrutinul separatist, Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare urmează să se întrunească pentru a aborda problema abrogării legii privind acordarea unui "statut special" regiunilor separatiste, adoptate în sepembrie şi care le acorda acestora o autonomie foarte largă pentru o perioadă de trei ani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici