Kim Jong-un a anunţat SUSPENDAREA testelor balistice şi nucleare/ UPDATE: Decizia neprevăzută, salutată de un stat vecin/ Reacţia lui Donald Trump

Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord, a anunţat, sâmbătă, că ţara sa nu va mai efectua teste nucleare sau balistice şi va închide un centru nuclear din nordul ţării, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

11467 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un a anunţat SUSPENDAREA testelor balistice şi nucleare/ UPDATE: Decizia neprevăzută, salutată de un stat vecin/ Reacţia lui Donald Trump

Kim Jong-un a anunţat SUSPENDAREA testelor balistice şi nucleare/ UPDATE: Decizia neprevăzută, salutată de un stat vecin/ Reacţia lui Donald Trump

”Din 21 aprilie, Coreea de Nord nu va mai efectua teste nucleare şi nu va mai lansa rachete balistice intercontinentale. Coreea de Nord va închide un centru nuclear din nordul ţării pentru a demonstra angajamentul faţă de promisiunile asumate”, a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Decizia liderului regimului de la Phenian a fost anunţată în cadrul şedinţei Comitetului Central al Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord.

Potrivit sursei citate, va fi închis centrul nuclear Punggye-ri, locul în care Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare din 2006 şi până în prezent.

Anunţul suspendării programelui nuclear a fost făcut la şedinţa plenară a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, cu o săptămână înaintea întâlnirii dintre Kim Jong-un şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in. La sfârşitul lunii mai, liderul regimului de la Phenian va avea o întâlnire şi cu preşedintele SUA, Donald Trump.

Reacţia lui Donald Trump

”Coreea de Nord a fost de acord să îşi suspende toate testele nucleare şi să închidă un important centru de testare. Acestea sunt veşti foarte bune pentru Coreea de Nord şi pentru întreaga lume. Un progres mare. Aştept cu nerăbdare summitul”, a scris Trump pe Twitter.

După anunţul lui Kim Jong-un, KCNA a relatat că suspendarea testelor nucleare ale Coreei de Nord reprezintă un punct important pentru dezarmarea globală nucleară, adăugând că Phenianul se va alătura acestor eforturi.

”Coreea de Nord nu va folosi arme nucleare atât timp cât nu există ameninţări nucleare sau provocări la adresa ei”, a subliniat KCNA.

China salută decizia Coreei de Nord de a renunţat la testele balistice şi nucleare

Ministerul chinez de Externe a declarat sâmbătă că salută decizia Coreei de Nord privind suspendarea testelor balistice şi nucleare, susţinând că aceasta va ajuta la detensionarea situaţiei din Peninsula Coreeană şi va promova denuclearizarea, informează site-ul agenţiei Reuters.

"Partea chineză consideră că decizia Coreei de Nord va ajuta la detensionarea situaţiei din peninsulă", a transmis Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici